Емил Димитров. Снимка: архив, БулФото

Смяната на Ваньо Танов е закъсняла. Основната причина за забавянето е, че двете водещи групировки, които са в митниците, не могат да достигнат до консенсус кой да заеме мястото, заяви бившият шеф на митниците Емил Димитров – Ревизиро пред TV7.

Димитров каза, че митниците са заложник на интересите на предишното правителство, които веднага рефлектират върху следващото, тъй като то трябва веднага и на момента да извади пари, с които да задоволи социалните програми.

“Цялата предизборна платформа стои върху това да се съберат пари от НАП и от Митниците и тези пари да се раздадат на хората, които бяха недоволни. Отделно стои и тежкото наследство, че един път са имали управление БСП, което е било пълен провал на държавата. Втори път имаше управление, което е примерно под знака на разграбване на еврофондовете. И сега, ако третото е брак с мафията, разбирате, че това ще тежи на столетницата”, заяви той.

Още по темата
Емил Димитров напомни, че преди предсрочните избори от левицата заявяваха, че има 1 млрд. лв. от контрабанда и акцизи, които ГЕРБ не искат да съберат и те ще го направят веднага, като дойдат на власт. „В следващия момент обаче те взимат властта и не правят нищо в Агенция "Митници". Това е само защото не е "посочен" новият човек", допълни той.

Според него проблемът не е дали мафията ще влезе в митниците, а дали ще излезе от тях. Или БСП ще направи брак, сватба с мафията и тя ще си остане в митницата, или развод – ще се разведе с нея, каза Емил Димитров.
По думите му две са спорещите страни в митниците коя да сложи своя човек. И проблемът е дали да бъде моят, дали да бъде твоят или дали да бъде нашият, но да ни задмине в плащането. Това може да стане по два начина. Излъчваме консенсусна фигура, убеждаваме коалиционните партньори ДПС и „Атака”, че това е един добър кандидат и той започва да работи, като убеждаваме обществото, че работи в негов интерес, разясни Димитров.
В същото време, добави той, от БСП внимават да не разсърдят коалиционните си партньори от ДПС и "Атака", с което биха загубили и крехката си подкрепа в парламента.

По думите му, ако от левицата не предприемат решителни действия, а само имитират такива, те ще се провалят за пореден път. Бившият премиер Бойко Борисов, по думите на Димитров,  много добре познава нещата и е първият, „който ще ги провали, който ще ги издъни, който ще освети това, което те вършат, ако тръгнат да правят сглобки, каквито правят вече 50 дни“.

Ако те направят брак с мафията, Бойко е първият, който ще ги издъни, защото този човек, който се подготвя, и тези заместници, които са за него, е човек, който е обслужвал и Бойко, обслужвал е и предишното правителство, каза той.

По думите му на Пламен Орешарски му е трудно, защото той не взема сам решенията, това стана видно с избора на Делян Пеевски.

Той трябва да скъса с тази пъпна връв, с тази зависимост. Време е да си влезе в ролята на независим министър-председател и да взема важните решения, коментира бившият шеф на митниците.

На въпрос готов ли е да поеме поста, Ревизоро отговори, че за него митницата не стои на дневен ред. Не съм кандидат, не съм водил разговори, не бих искал и да водя разговори, ако те ще са в посока да се „оженим“ за мафията, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase