Снимка: Булфото, архив
fallback

Конституционният съд образува дело по искането на 96 депутати от ГЕРБ "за установяване на несъвместимост и прекратяване на правомощията на Делян Пеевски като народен представител от ДПС".

Докладчик по делото е Румен Ненков, баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, който обаче точно поради тази причина е единственият народен представител от партията, неподписал искането.

Мотивът на народните представители от ГЕРБ е, че с подписването на клетвения лист веднага след избирането си Пеевски фактически е поел поста председател на ДАНС, а Народното събрание не е гласувало оставката му като депутат. Така на практика той изпълнява едновременно и двете длъжности.

Oще по темата
При внасянето на искането в КС в петък Данаил Кирилов обясни, че то се различава от идеята на БСП и ДПС да потърсят тълкувателно решение по случая с Пеевски, защото те настояват за разпореждане на Конституционния съд да се прекратят правомощията на депутата и да се упълномощи следващият кандидат по листа.

"Искането на БСП и ДПС е само с цел Пеевски да остане депутат", коментира тогава и Красимир Ципов.

ДПС и БСП още не са внесли своето искане в КС. Те смятат да питат какъв е статутът на Пеевски, който на 14 юни бе избран за председател на ДАНС и положи клетва като такъв, на 19 юни парламентът отмени решението си за избора му на този пост, а междувременно Пеевски оттегли от Народното събрание оставката си като народен представител, депозирана след избора му в ДАНС.
 
Управляващите още не са решили как да формулират въпроса и не са внесли искането, чиято цел според социалисти е да отложи решаването на въпроса, докато общественото напрежение стихне. През това време "по собствена воля" Пеевски няма да се появява в НС, обявиха от ДПС.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

владетеля

преди 10 години

НА ТЕЗИ ОТ ГЕРБ ПЕЕВСКИ ИМ ПРЕЧИ И ГЛЕДАТ ДА ГО МАХНАТ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.ТЕЗИ НЯМАТ СРАМА И СА МНОГО НАХАЛНИ И НЕРАЗБРАНИ.ГЛЕДАМ ГИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА И СЕ ВЪЗМУЩАВАМ ОТ ТАЗИ ЦАЧЕВА КОЛКО МНОГО БРЪЩОЛЕВИ И НЕ ПОЗВОЛЯВА НА ЧОВЕК ДА СЕ ИЗКАЗВА КОГАТО МУ Е ДАДЕНА ДУМАТА.ТОЛКОВА Е ГРОЗНА ТАЗИ ЖЕНА И ПРЕКАЛЕНО НАХАЛНА.

8

Анонимен

преди 10 години

АХ,ТЕЗИ ПАЛАВНИЦИ,ГЕЙБЕРАСЧЕТАТА..ВСИЧКО ИМ СЕ ИСКА...АМА ,НЕМА...ИЗБОРИ ДО ДУПКА И СРУТВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА, КАКТО Е КАЗАЛ ТИРАНИНА-СЛЕД МЕН И ПОТОП....ПАЛАВНИЦИ!?

7

hehee

преди 10 години

до outsider -ник нейма ти говори повече от всичко казано от теб.айде чао комрад.и да сънуваш серго с розовите прашки.

fallback