Снимка: Булфото
fallback

Новото българско правителство разполага с времето до настъпване на студовете, за да се помъчи видимо да повиши стандарта на населението, пише руското сп. "Ехото на планетата", издание на ИТАР-ТАСС. Иначе в България със сигурност ще има нови протести, твърди авторът на коментара – софийският кореспондент на агенцията Игор Броварник.

Високият дял безработни в трудоспособна възраст е сред най-сериозните проблеми на България и решение засега не е открито. Липсата на държавни инвестиции за подобряване на бизнес климата влошава положението. Според официални данни, цитирани от Евростат, безработицата в България тази година стигна нов рекорд и през април бе 12,3 на сто, а сред младежта е в пъти по-висока - 28,9 процента, посочва седмичникът.

Всъщност обаче "нещата стоят далеч по-зле" - по неофициални данни близо 40 на сто от ненавършилите 25 години не работят, нито пък учат. А над 60 процента от младите кадри заемат нискоквалифицирани длъжности в търговията на дребно, строителството и охраната, пише руското издание. Причините според него са в "самата структура на българската икономика и трудовия пазар, сложните регулаторни механизми, също и в недостига на големи инфраструктурни проекти, които да подпомогнат борбата с безработицата".

България отдавна е известна като най-бедната страна от Европейския съюз. Икономиката й "зависи изцяло от средствата, идващи от еврофондовете". Много български семейства днес живеят "или на кредит, или от заплата до заплата, свързвайки с труд двата края", заявява "Ехото на планетата" под заглавие "Как се оцелява в България".

Българите обаче разчитат, че ще се развиват икономическите връзки с Русия. В страната отново се възражда интересът към руския език, изучаван в момента от близо 200 хиляди души и втори най-популярен след английския. В момента тече задължителната обществена дискусия за газопровода "Южен поток" – важен европейски проект на руския "Газпром". Безработните от 39-те български области, през които ще мине тръбата, се надяват да получат работа в рамките на проекта. Според прогнози в строежа ще участват към 2000 българи, се казва в статията.

Според автора може да бъде подновен и "друг голям проект - изграждането на атомната централа "Белене". "Точно такова бе предизборното обещание на българските социалисти, защото новата АЕЦ ще даде на България 10 хиляди работни места по време на изграждането й и към 50 хиляди в рамките на целия инфраструктурен проект. За днешна България този аргумент може да е решаващ", прогнозира кореспондентът на ИТАР-ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

153

Шака Зулу

преди 10 години

Тъпо е постоянно да се свързва Русия с комунизма. Нищо лошо не пишат за нас, за да пишем глупости за тях. По коментарите се вижда що за народ сме - само българин бяга от своите в чужбина за да си няма проблеми.

152

Вирджиния

преди 10 години

Ха..ха..хаа....най-добрата...това да не го е казал Горбачов. Руснаците "пискат", защото са единствената страна, която желае да има мир, а не напрежение в света и желае дза се спазват резолюциите на ООН. Само ще допълня, че пълен *** може да вярва, че ПРО ще спре руските балистични ракети и ще наруши ядреният паритет. Реално САЩ от С.Корея треперят, да не говорим от Китай, а какво да кажем за руския ядрен потенциал. Гледайте по-малко анимация и четете повече за вдоенните технологии. Лек ден))

151

Shop

преди 10 години

До ВирджинияТи да мълчиш, полуидиотке, в никаква отбрана не работиш. Руският генерален щаб сам признава, че американското ПРО е най-добрата противоракетна технология за момента. Иначе нямаше толкова да пискат, че се изгражда около тях. Още не си си изчистила падежите и русизмите.

fallback