Снимка: Булфото

Още не е обмислен въпросът кога ще бъде изборът на Русенски митрополит и на Западно- и Средноевропейски митрополит, когато има готовност за провеждане на изборите ще съобщим съответните дати.

Това каза патриарх Неофит, след като отслужи Светата литургия за днешния празник Възнесение Господне в столичния храм "Св. Св. Кирил и Методий".

На 10 юни Светият синод прие оставката на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон заради влошеното му здравословно състояние и невъзможността му да изпълнява  митрополитските си задължения.

Още по темата

Предстои и избор на Русенски митрополит, след като през февруари дотогавашният Русенски митрополит Неофит беше избран за патриарх на БПЦ.

Попитан дали в понеделник - на 17 юни, митрополитът на САЩ, Австралия и Канада Йосиф ще бъде избран за говорител на Светия синод, патриарх Неофит отговори, "че той си има още задачи в Америка, все още". В понеделник това няма да стане ясно", добави Негово светейшество.

На въпрос защо е бил уволнен началникът на "Синодални имоти" Митко Секулов и дали не се е справял добре, патриархът каза, че има някои уточнявания, които трябва да се направят, и тогава ще бъде известно.

За днешния празник Възнесение Господне Негово светейшество пожела на миряните "да следват Христа, който ни възвиси от Земята към небето".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase