Снимка: БулФото - архив

Всеки ден 600 пациенти в България, от които 200 деца, се нуждаят от кръв, съобщиха от Българския червен кръст. Утре в 10.00 ч. ще започне акция за доброволно и безвъзмездно кръводаряване, която ще бъде в сградата на БЧК на бул. "Джеймс Баучер" 76. Акцията е по повод Световния ден на кръводарителя.

В средата на следващата година ще има информационна система, свързваща всички 23 центъра по трансфузионна хематология в областни болници, заедно с петте национални центъра, каза пред журналисти проф. Фани Мартинова, началник на Националния център по трансфузионна хематология. В момента работи прототип на системата, уточни тя, цитирана от БТА. Изграждането на информационната система е на стойност половин милион лева, които са осигурени по проект в рамките на ОП" Развитие на човешките ресурси".

Системата ще позволи да се получават данни по всяко време кога, къде и колко кръв е необходима или останала в даден център. В нея ще се съдържат и данни на кръводарителите и на получилите кръв, които ще бъдат максимално защитени, увери тя. По думите й вече е възможно да се дарява кръв в един град за пациент в друг град, като информацията за кръводаряването ще се изпраща по служебен път.

В момента няма недостиг на кръв, каза още проф. Мартинова, но посочи, че най-често липсват количества от кръв с отрицателен резус фактор.

Главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков каза, че съсловната организация има идея да предложи кръводарителите да имат повече права от останалите граждани - да могат да правят някои изследвания без направление от личния си лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase