Снимка: архив, Булфото
fallback

Бившият културен министър Вежди Рашидов остана озадачен от думите на наследника си Петър Стоянович, че България няма какво да изложи в новия Национален музеен комплекс, познат още като българския Лувър.

Дни след като пое поста Стоянович обяви пред медиите, че музеят няма да бъде открит през това лято, както се очакваше.

Проблемът не бил в това дали ще се спази срокът от строителите, а какво да се сложи в него.

Oще по темата

"Трудно ми е да си представя мотивите на хората, които правят подобни внушения, но като българин и човек на изкуството знам, че България има пълното основание да се гордее с това, което е постигнато по нашите земи - от праисторическите времена, от Тракия, от Рим, от Средновековието и чак до наши дни", отвърна на тези думи днес Вежди Рашидов.

В писмо до медиите той пише, че българските творци могат и трябва да имат самочувствието и стремежа да се мерят с водещите европейски и световни имена.

"Те имат право на това и заслужават това признание. Точно толкова те заслужават тяхното изкуство да има свой собствен дом. Дом, който ще има своето достойно място. Място, което за съжаление през последните години кой ли не се опита да открадне, да го направи мол или хотел, място, което вместо светилище на духовността се беше превърнало в руина, свърталище на наркомани и пияници. Сега всичко това е минало", твърди екскултурният министър.

Рашидов настоява, че е време да се извадят прашясалите родни шедьоври от мазетата на галерии и музеи и да бъдат изложени в новия си дом.

"Мястото им не е там, мястото им е пред очите на публиката и поколенията. Да заблестят тракийските златни съкровища, да покажем големите ни майстори, да дадем път на младите и да се гордеем с това, което ще оставим на децата си.

И когато благодарение на европейските ни партньори тази цел е все по-близко постижима, с известно недоумение чета внушения, граничещи с липса на национална гордост, че няма какво да бъде поставено в бъдещия музей.

Възможно е тези хора да имат своите политически цели, но нека не забравяме, че политиката е временна, а изкуството - вечно. И то стои над всички нас", пише в заключение Рашидов до Стоянович и се надява музеят да бъде открит и то скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Дидо

преди 10 години

Петър Стоянович да излезе и да обясни на всички защо е назначил за свой съветник във ведомството агента на Държавна сигурност - Борис Данаилов, много по - известен като агент Ван. Комисията по досиетата отдавна обяви публично що за стока е този агент на ДС, защо сега го взимат пак на работа в министерството този Ван??? Аман от агенти и доносници!

29

Ники

преди 10 години

Веждито направи музей,а тоя няма акъл да го подреди.Тоя новоназначения и фамилията му показва,че не е за български министър.

28

Анонимен

преди 10 години

Веждито колкото и да се напъва, ще си остане един неграмотен скулптор. Дай сега да напълним т.нар. Лувър и да изпразним всички други музеи в страната. Аман от глупости.

fallback