Снимка: архив, Reuters

"Внесоха финалния иск за АЕЦ "Белене", е енергийният акцент на "Стандарт". "Атомстройекспорт" е внесла финалните документи по иска си срещу НЕК заради поръчано, но неплатено оборудване за АЕЦ "Белене", съобщиха от руската компания. Документите са били подадени късно снощи в Арбитражния съд към Международната търговска палата в Париж.

От своя страна НЕК ще има възможност да представи своите коментари и възражения срещу исканията на "Атомстройекспорт", съобщават руснаците. Според изпълнителния директор на българската компания Иво Левтеров това трябва да стане в срок от три месеца. В съобщението на "Атомстройекспорт" обаче не пише каква точно е сумата, която те настояват да получат от НЕК. В последните няколко месеца най-тиражираното число за финансовия иск бе сумата от около 1 млрд. евро.

"24 часа" представя в специален материал "Новото правителство" част от министрите на кабинета с малко известни за тях факти. "Променят закон, за да махнат Петър Чобанов от финансовия надзор, а той се върща като министър. Драгомир Стойнев, министърът на икономиката и енергетиката, върнал ИКЕА в България. Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие, е убедила Брюксел на банкнотата от 5 евро да присъства и кирилицата. Екоминистърът Искра Михайлова е запалена рокаджийка и телефонът й звъни с мелодия, изпълнявана от групата на сина й. Военният министър Ангел Найденов обича тениса и е мечтаел да стане моряк като малък."

"Фалитите у нас са скочили три пъти за една година", информира "Сега". Това разкрива доклад на "Кофас България", международна компания, специализирана в управлението на дълг, анализираща 12 държави в Централна и Източна Европа. България отново оглави поредната негативна класация, която илюстрира колко е трудно да се прави бизнес у нас. С 243% са се увеличили фалитите на фирмите през 2012 г. спрямо 2011 г. В черната статистика са фирми от строителството, товарните превози, текстилни фабрики и магазини. Най-големите фалити у нас през 2012 г. са на "Камет" ЕАД, "Въгледобив Бобов дол" ООД, което освободило близо 2400 работници, производителя на стоманени тръби "Прециз интер холдинг", торовия завод "Агробиохим" и "Кремиковци трейд" ООД.

"Хаос с приема на първолаците", коментира на първа страница "Труд". Записването на децата за първи клас в софийските училища подлуди родителите. В част от предпочетените школа излезлите класирания на приетите малчугани показват, че директорите са приемали в нарушение на предварително обявените критерии. От образователното министерство потвърдиха вчера, че има напрежение, защото част от директорите са пренебрегнали правилата за записване в първи клас. Така деца, които живеят до входа на училището, са пратени в съвсем друг квартал, а други - получили съобщение, че са приети - не могат да се запишат, защото "местата са свършили". Вестникът проследява и кандидатгимназистката кампания, като посочва училищата гнезда, в които се подават документите за класиранията. Седмокласниците трябва да получат служебни бележки с оценки от изпитите си от 10 до 13 юни. Резултатите от първото класиране ще излязат на 26 юни.

Десетокласничка от Немската гимназия в София е разработила  проект за изготвяне на лекарства, които в бъдеще могат изцяло да заменят антибиотиците при лечението на пациенти, пише  "Новинар". С проекта на момичето могат да бъдат разработени  лекарства, които да убиват бактериите и гъбичките - виновници за почти всички вируси и щамове на грипа. Най-хубавото е, че  новите илачи няма да увреждат клетките в човешкия организъм,  както се случва при антибиотиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase