Сградата на ГДБОП. Снимка: Bulphoto

„Прекалено бързо и неясно е случващото се със разузнавателните структури в България. Много въпроси останаха без отговор. Това е едва първата седмица на новото правителство, а беше взето изключително тежкото решение Главната дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) да премине към Държавна агенция „Национална сигурност”. Дори само дебатите по подобна тема отнеха на британския премиер Дейвид Камерън повече от две години“, каза в ефира на Bulgaria On Air Тихомир Безлов от Центърa изследване на демокрацията.

Той посочи още, че никой все още не е в състояние да обясни например, как ще бъдат координирани МВР и новата ДАНС. Не е ясно и как полицията ще споделя информацията си със разузнавателните служби.

„Подобни огромни структури имаше само по тоталитарно време. Дори на страни като Великобритания и САЩ им стана ясно, че взаимодействието между полицията и такова мегаведомство, ако мога така да го нарека, е повече от опасно. Подобни структури стават толкова влиятелни и силни, че подчиняват дори политиците, които са ги създали. Всички си спомняме как агентите на КГБ оказваха натиск върху хората от Политбюро“, обясни още Безлов.

Според него новата ДАНС също ще работи с агенти, ще вербува нови такива и ще извършва оперативна дейност. Много вероятно е да има два проблема, каза още той.

„Първият е, че в даден момент винаги ще се стига до въпроса дали конкретна акция не е политическа. Това е достатъчно, за да бъде компрометирана. Вторият е, че вероятно ще има обръщане на ролите, което неминуемо ще доведе до спекулиране с властта. Обикновено в България това се използва за разчистване на корпоративни интереси“, обясни Тихомир Безлов.

Още от коментарите на Безлов можете да видите във видеофайла тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase