Снимка: архив, Булфото

Комисията за защита на конкуренцията отмени вчера като незаконосъобразно решението на директора на Национален парк „Пирин“ инж. Валери Мачев, с което той даде изработването на новия план за управление на Пирин на Тома Белев, съобщиха от „Природата за хората и регионите“. 

Комисията връща преписката за продължаване на процедурата от етап разглеждане на документи, отваряне на техническите предложения, ценови оферти и определяне на нов победител. Решението на КЗК означава, че от конкурса се отстранява „Обединение Пирин 2014“ на „Зелени Балкани“ на Тома Белев и на „Биоразнообразие“ на Петко Цветков, се казва в прессъобщение на „Природата за хората и регионите“. 

Комисията е констатирала, че за ключовия експерт Мария Кехайова са представени неверни данни за трудов стаж. Приложените доказателствени референции и служебни бележки се припокриват по време. В издадените служебни бележки от „Зелени Балкани“- Ст. Загора и „Дикон груп“ се посочва по-голям стаж, отколкото е действителният. 

Комисията за оценка към дирекцията на парка е приела и представен договор на Мария Кехайова с „Дружество за защита на птиците“ (от коалицията „За да остане природа в България) , в който дори няма посочен срок..
КЗК констатира, че фирмата жалбоподател „Пролес инженеринг“ е била несправедливо отстранена от конкурса, провеждан от Дирекцията на парк Пирин, с мотива, че няма доказателства за квалификацията и професионалния опит на ключов експерт ( мониторинг) проф. д-р Екатерина Павлова.

Комисията към парка не е взела предвид приложената референции от ректора на Лесотехническия университет проф. д-р Веселин Брезин, удостоверяваща обстоятелството, че в продължение на 25 години проф. д-р Павлова, е част от екип по международна програма за ежегодишна оценка и мониторинг на горските екосистеми, включително и на защитени територии. 

„Решението на КЗК доказа нашата хипотеза за умишлено манипулиране на обществена поръчка за план за управление на Пирин и незаконносъобразна работа на Комисията в интерес на известните природозащитници. В схемата за печелене на нагласени  обществени поръчки по ОП „Околна среда“ участват едни и същи много активни зелени организации и техните търговски фирми, чийто терен се разчиства от поставени лица в комисиите за оценка, като се отстраняват всички останали участници. По този начин природозащитниците прибират максималната възможна цена за изпълнение на работата и си осигуряват монопол върху изработването на плановете на природните и национални паркове“, посочват от „Природата за хората и регионите“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase