Снимка: архив Булфото

Спешният екип, пребит снощи в Овча Купел, е бил на адреса пет минути след подаването на сигнала, обясни зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков.
По-рано днес стана ясно, че шестима души – петима мъже и една жена, са нападнали спешен екип, който се отзовал на сигнал за препила малолетна.

Днес, четири минути след полунощ на телефон 112 е получен сигнал за жена прекалила с алкохол. Справки от център 112, в Център за медицинска помощ /телефон 150/ и от дежурния Медицинския координационен център, показват, че линейката е пристигнала за пет минути на адрес ул."Босилек" 1 в Овча купел., разказа зам.-министърът.

Още по темата

По негови думи "посрещачите" свалят от линейката екипа и шофьора и ги пребиват. Това е станало преди екипът да стигне до момичето, което е било с 4.32 промила алкохол. Количеството алкохол в кръвта е установено в болничното заведение.

"Това не са нападатели, а терористи", заяви няколко пъти Ненков. Тези "светли личности и блестящи умове", които оставят 15-годишно момиче, да се напие до безсъзнание, нападат екипа още преди да му помогне. По-късно алкохолната проба показва, че момичето се е напило до степен, пробата й да покаже 4,32 промила алкохол, каза още той.

По негови думи парламентът трябва да довърши промените в Наказателния кодекс, така че нападатели над екипи на "Бърза помощ" да получават тежки наказания.  По думите му мярката с промени в НК ще даде задължително резултат. Тези хора сега вероятно ще получат малки присъди, смята Ненков. Той предлага в линейките да има паникбутон за бърза връзка с полицията.

Нападнатите и пребити медици са добре. Пияното момиче също е добре. В София трябва да има 30 екипи с по шест лекари, сестри и шофьори. Сега работят между 15 и 17 екипа, каза Ивелина Георгиева, директор на Дирекция "Медицински дейности" в Министерството. Хората от Бърза помощ работят за малко пари и без признание.

Никой не награди екипите на Бърза помощ след случая в село Бисер, добави тя. Сега вместо линейки и апаратура, ще се наложи да купуваме паникбутони, каза Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase