"Амнести интернешънъл" посочва, че продължава дискриминацията на ромите у нас. Снимка: архив, Reuters
fallback

В България продължава дискриминацията на ромите в области като образованието, пазара на труда, здравеопазването и жилищната политика. Условията в арестите не отговарят на международните стандарти за човешки права. Запазва се и хомофобското насилие. Това са акцентите за нашата страна в годишния доклад на "Амнести интернешънъл" за положението с правата на човека по света.

В раздела за България се посочва, че независим експерт на ООН по въпросите на малцинствата е изразил загриженост, че ромите остават на дъното на социално-икономическата стълба във важни области като образованието, заетостта, здравеопазването и жилищната политика, биват и принудително извеждани от жилищата си.

"Амнести интернешънъл" посочва, че Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание към Съвета на Европа е разкритикувал условията в българските арести, както и случаите на нечовешко и унизително отношение в български затвори.

По отношение на бежанците и търсещите убежище в доклада се констатира, че търсещите убежище продължават да срещат пречки при достъпа до международна закрила.

В доклада се констатира, че в България продължава хомофобското говорене, има и актове на насилие срещу хора с нетрадиционна сексуална ориентация. Посочва се, че в българското законодателство не са криминализирани престъпленията от омраза, извършени въз основа на сексуална ориентация или полова идентичност.

Отбелязва се, че през юни миналата година Прайдпарадът в София е минал без инциденти въпреки призивите за насилие от страна на противници на събитието и дискриминационни изказвания от страна на Българската православна църква и Светия синод.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

работата е свършена

преди 10 години

Живея до най-големият *** квартал в Пловдив и определено нямам добри чувства към ***,но един *** преди мен коментира много правилно,че не те са виновни,а ние,защото ние управляваме държавата.НПО-та си постигнаха целта като чета коментарите.А тя е насаждане на омраза и разделение между хората.Ако ние имахме контрол над властта,отдавна щяхме да сме интегрирали *** по най-различни начини. Много ме е яд на ***,но още повече ме е яд на нас Българите за това положение.

105

Анонимен

преди 10 години

***. varnete tekezeseto i tam te shte rabotqt a i Balgariq shte ima svoi zemedelski produkt vatre v darzavata. v komunalnite uslugi sashto. eto ti integraziq na romite

104

e

преди 10 години

абе амнести гей.ве смотани нашите *** като искат да се интегрират у вас вие що им бутате бараките и ги гоните, ама вас *** ще ви оправят нали почнаха да ви режат главите по сред бял ден на улиците,и това е нищо след 10г не крал а султан ще имате.ричарт лъвското сърце се преобръща в гроба си той цял живот е воювал с тях, а вие ги приехте надупени с отворени гъ...е ,затова акъл не ни давайте ние не сме ***...и като вас

fallback