Един от моряците на "Св. Николай" се е завърнал от Испания. Снимка: архив, БТА

Моряк от задържания в Испания за трафик на кокаин български кораб "Свети Николай" се завърна в Бургас. Той е един от двамата механици, които през декември бяха пуснати под гаранция от 20 хиляди евро, съобщи БНР. Морякът ще трябва два пъти месечно да се подписва в испанското посолство у нас и вероятно при развитие на съдебния процес ще бъде привлечен като свидетел.

Завърналият се моряк е бил трети механик на кораба. Той живее в бургаския квартал "Меден рудник", но настоява самоличността му да не се разкрива.

Повечето от българските моряци в Испания са завели дела за освобождаване под гаранция, каза говорителят на външното ни министерство Димитър Япраков.

Още по темата
Той потвърди информацията, която външно министерство било получило от близките на моряците. „Действително на един от тях, който преди Коледа миналата година беше освободен под парична гаранция, е разрешено да се завърне в България“, каза говорителят на МВнР.

„Близките получават информация директно от самите задържани, тъй като те имат възможност да се обаждат, да се чуват, има възможност за свиждания в затворите, в които са задържани. Те все още се водят последствени и все още се разследва случаят от испанските власти. Това е официалната информация, с която ние разполагаме отпреди няколко месеца и тя до този момент не се е променила по официален път“, каза Япраков.

Сестрата на помощник-механика на "Свети Николай" Юлиян Петров - Лилия Станева, каза че преди два дни е разговаряла по телефона с брат си, но той няма информация за хода на разследването. „Те не знаят нищо, значи той се обажда да пита мен. Значи те нямат никаква информация“, каза Лилия Станева.

"Свети Николай" с 21-членен български екипаж беше задържан с 3 тона кокаин на борда на 15 август миналата година край бреговете на испанския град Кадис.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase