Снимка: архив Булфото
fallback

Бойко Борисов остава най-споменаваната от медиите личност, въпреки че отношението към него се променя от силно позитивно към негативно. Това показва мониторингът за поведението на медиите в предизборната кампания за периода 10 януари - 10 май, представен от Орлин Спасов от фондация "Медийна демокрация".

ГЕРБ печели изборите в условията на медиен негативизъм към лидера Бойко Борисов и самата партия, започнал след протестите през февруари, обясни Спасов.

Бившият премиер запазва забележителното си превъзходство по присъствие в медиите с 2954 информационни единици, но вече отношението към него от силно позитивно през миналата година преминава към крайно негативно.

Дори когато експремиерът обаче отсъства и се оттегля от пряко участие в медиите, остава най-важната тема в тях. Втората и третата позиция по споменаване в медиите се заемат от Цветан Цветанов -  с 1607 публикации и Сергей Станишев -  с 1447.

Докато за периода януари-май всички медии охлаждат отношението си към Борисов и Цветанов, то към Станишев то остава без съществена промяна - медиите не променят лошото си отношение към него. Негативно се отнасят медиите и към останалите лидери на политически сили, като Меглена Кунева е представена дори по-негативно от Волен Сидеров, който през миналата година беше най-нехаресваният политик от българските медии. Единствено към Лютви Местан медиите са в зоната на неутрално отношение.

Прави впечатление, че БСП е отразявана много по-позитивно от лидера си, тъй като почти всички издания затоплят отношение към партията.

За ДПС медиите остават в неутралната зона на съобщаване, а "Атака" регистрира рязка промяна в позитивно споменаване.

В новинарските сайтове тройката на най-споменаваните лица се запазва - Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Сергей Станишев. От говорещи субекти обаче лидерите на ГЕРБ се превръщат в обект на оценка. Налице са също така нови медийни герои - прокурорите. От институциите прокуратурата се подрежда на трето място по отразяване след двете водещи партии ГЕРБ и БСП. Ръководителят на медийната програма на фондация "Конрад Аденауер" за Югоизточна Европа Кристиян Шпар коментира, че по време на кампанията са доминирали тежка предизборна борба и скандали, за сметка на задълбочени дебати.

Според Орлин Спасов посланията на клиповете и плакатите на партиите не са успели да излъчат алтернатива една от друга. Навсякъде се говореше едно и също, а тази еднаквост доведе различията да бъдат направени с други средства - скандала, добави той.

Експертът посочи, че един от основните проблеми на тази кампания беше поведението на някои медии в деня за размисъл. Макар новината за бюлетините да бе от изключителна значителност, с нея не се подходи професионално, смята Спасов.

Според него медийната среда в контекста на изборите е била нестабилна, много медии извършили рязка конюнктурна промяна в отношението си към отделните политически субекти.

Експертът определи това поведение на медиите като липса на стабилна ценностна ориентация в тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

115

човек

преди 11 години

Демокрацията , другари от герб , е възможността да управлява различна от симпатичната вам политическа сила . преди 4 години МИ натресохте гроб , която ИЗТЪРПЯХ въпреки калинките , оправданията с преждеуправлявалите и липсата на постоянство в приоритетите , както и куп други кусури . доходите замряха на ниво 2009 , а само тока поскъпна юли 2012 с почти 20 % . какво очаквате от хората ?

114

Иван

преди 11 години

Другари комунисти 23 години сте във властта, затова няма образование, здравеопазване, работеща съдебна система, защото Вие създадохте мутрите, Овчаровци, управлявахте със Симеон и Доган, парите от Цанков камък тежат на сметките ни и куп други безобразия. Чии бяха правителствата на Беров, Попов, Луканов, Виденов, Станишев / без 1 ден трудов стаж?!А?!?/. Последните избори са фалшифицирани, но от Вас - защо не искате касиране на вота!?!?!

113

тита

преди 11 години

"Експертът определи това поведение на медиите като липса на стабилна ценностна ориентация в тях." - ала бала- това е медийната мафия. На 11.05. много ясно проличаха и всички *** начело с Бареков - жив нямало да остане, големи разкрития направи, наруши конституцията и закона и какво от това! ДС си свърши работата- наглостта на комунистите е безкрайна, правилно казваше покойния Стефан Савов- както няма бивши ***, така няма и бивши комунисти. Не ни очаква нищо добро!!Бог да пази България!!

fallback