Снимка: Булфото

Скулптура, символ на майчинството, ще бъде открита на 21 май от 11.00 часа във фоайето на Университетска акушеро-гинекологична болница "Майчин дом". Неини автори са Любомир Зографов и Стефан Петров.

Поводът е осмата година от кампнията "300 бебета повече", чийто автор е електронното списание Аz-jenata.bg. Инициативата започва с идеята да информира бъдещите родители относно превенцията на малформацията спина бифида чрез фолиева киселина. Кръстена е "300 бебета повече", защото по статистически данни около 300 деца на година у нас се раждат с тази опасна малформация.

През всички тези години са организирани различни инициативи в помощ на родителството. Правено е Благовещение, молебен за здрави деца. Засадени са 300 живи цветя, боядисаха се оградите пред Университетска акушеро-гинекологична болница "Майчин дом" в София. Също така бяха пуснати и 300 палона в небето над столицата с послания и пожелания за здрави български деца.

На Благовещение миналата година са налепени 300 сини и розови стъпчици по стълбите, водещи към Майчин дом София, за повече здрави и щастливи български деца.

Самата малформация спина бифида (от латински Spina bifida - „раздвоен гръбначен стълб“) е вроден дефект, който се състои в непълно изграждане на гръбнака (по-точно на невралната тръба) по време на бременността. Като резултат, детето се ражда инвалид (с парализа на долните крайници) или умира от инфекция скоро след раждането — в зависимост от това доколко е засегнат гръбначният стълб.

За да се намали от вродени дефекти на невралната тръба, на жените в детеродна възраст се препоръчва да приемат редовно витамин B9 (фолиева киселина), особено в най-ранните етапи на бременността. При непланирана бременност обаче майката не знае за състоянието си и не приема витамин B9, което затруднява превенцията на спина бифида. Затова целта на кампанията "300 бебета повече" е да информира все повече бъдещи родители за необходимостта от превенция.

Спина бифида е една от малкото малформации, които се влияят от превенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase