Снимка: архив, Булфото

Екоминистърът Юлиян Попов действа предизборно в полза на партия „Зелените“, твърдят от „Природата за хората и регионите“.

Поводът за позицията им е отправената вчера покана към участниците в Обществения съвет към министерството за следващо редовно заседание. Основната тема на работата му ще е разработка на „Харта за развитие на устойчив туризъм в България – основни цели и механизъм за разработка от Обществения съвет“. 

От „Природата за хората и регионите“ подчертават, че екоминистърът ръководи Министерството на околната среда и водите, а развитието на туризма, дори и на устойчивия,  е в компетенциите и отговорностите на Министерството на икономиката, енергетика и туризма. 

„След като министърът набързо скалъпи един Обществен съвет и назначи неговия съветник Павел Антонов да го ръководи, последният още по-набързо стана кандидат-депутат от партия „Зелените“ и излезе в отпуск. И от 8 април, когато беше последното заседание, досега никой не се сети, че съществува такъв орган. Сега, изведнъж в навечерието на изборите и преди деня за размисъл, министърът реши да свика спешно съвета , а целта му всъщност е да направи безплатен ПР, с който да подкрепи кампанията на неговите приятели от партия „Зелените“, твърдят от „Природата за хората и регионите“. 

Това заседание на Обществения съвет случайно съвпада и с поредния митинг, организиран от партия „Зелените“, изтъкват оттам. 

Според „Природата за хората и регионите“ той се представя за спонтанен граждански протест, тръгнал от Facebook,  но всъщност бил политическа предизборна акция, в която основни лица са кандидат-депутатите на партия „Зелените“.

„Експлоатиране на темата Пирин за протестни действия е основната част от предизборната кампания на политическата партия „Зелените“. Макар че единственото нещо, което се случи и нашумя около Пирин, беше нагласената обществена поръчка за 1 650 0000 лева за изработване на плана за управление на Пирин, която МОСВ даде на „Зелените“, се казва още в позицията на „Природата за хората и регионите“. 

„Намесата на министър Юлиан Попов в подкрепа на партия „Зелените“ е грубо нарушение на Изборния кодекс и подлежи на санкция от Централната избирателна комисия“, допълват още от организацията. 

Оттам призовават заседанието на Обществения съвет да бъде отменено за след изборите, за да се разсеят съмненията, че обявеното мероприятие е явна подкрепа за партия „Зелените“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase