Снимка: архив, Булфото
fallback

Организираната престъпност продължава да е сериозен проблем за България, посочва неправителствената организация Фрийдъм Хаус в доклада "Свободата в света - 2013".

Голям брой предполагаеми поръчкови убийства през последното десетилетие остават неразкрити, а през 2012 г. бяха извършени нови убийства, свързани с организираната престъпност. Арестувани бяха фигури от престъпния свят, но има незначителен брой присъди по важни дела. През 2012 г. прокуратурата не се зае да разследва доказателства за минали връзки на тогавашния премиер Бойко Борисов с организираната престъпност.

Сериозен проблем е корупцията. Сенчестата икономика има дял от около една трета от брутния вътрешен продукт. България е на 75-о място в класацията за 2012 г. на Трансперънси Интернешънъл за възприятие на корупцията.

Българските медии станаха по-уязвими на политически и икономически натиск, някои чужди медии се оттеглиха от пазара, а медийната собственост стана по-концентрирана. Държавните медии като цяло отразяват балансирано събитията, но неефикасното законодателство ги излага на политическо влияние.

Хора, изповядващи малцинствени религии, съобщиха за случаи на тормоз и дискриминация въпреки че конституцията гарантира свобода на вероизповеданието, посочва Фрийдъм Хаус.

Етнически малцинства, конкретно ромите, продължават да са подложени на дискриминация в заетостта, здравеопазването, образованието и жилищното настаняване, отбелязва Фрийдъм Хаус в доклада.

Жените са слабо представени в политическия живот. Други проблеми са домашното насилие и трафикът на хора, добавя неправителствената организация, пише БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

radoslav.yakov

преди 11 години

*** били дискриминирани в здравеопазването и образованието... Тези явно говорят наизуст. *** са в училищата до 6-7 клас и не успяват да се научат да четат. тикат ги там някак си, ама някой вярва ли, че когато един ученик няма желание да учи, ще може да бъде заставен да се изучи? Насила хубост на става...

40

Анонимен

преди 11 години

Как може Касим Дал с една заплата от 1000 лв. да кара Ауди-8?! Откъде са тези пари?! Сега се опитва да прави театър.И какво Касим Дал батардяса парите на ДПС използва ги за свой интерес сега търси смотани турци по родопите да гласуват пак за него да може с НДСВ да си играйат преди с ГЕРБ,ЕНП,Неазависим НДСП.Спри се бе Касим проституците не сменят толкоз партниор за кратко време сигурно и твоите симпазитантите са като тебе въртят опашка.

39

Анонимен

преди 11 години

Ако попитате българските политици и магистрати, дали има корупция в България, те в един хор гракват, че такова животно у нас нема, щото нямало доказателстава...

fallback