Кучето-водач Дар

„Дар за България“ има амбициите да влезе в парламента. Така започна преди дни мистериозна кампания, за която всички решиха, че е свързана с предстоящите парламентарни избори.

Истината обаче се оказа друга, а каузата – далеч по-благородна. Днес стана ясно, че Дар всъщност не е политическа формация, която се бори за избиратели, а куче-водач и се присъединява към надпреварата за парламента, подкрепен от своите съмишленици Белослава, Ива Дойчинова, Калин Вельов, Вики Терзийска, Димитър Павлов, Димо от P.I.F., R’n’B изпълнителката Сантра и актьора Филип Аврамов.

Дар има амбицията да влезе в парламента, за да отвори очите на обществото за проблемите на незрящите хора в България.

За правата на незрящите Дар ще се бори с предразсъдъците на българите, които не допускат кучетата-водачи до здравни заведения, читалища, театри, киносалони, магазини, кафенета и средствата за градски транспорт.

Въпреки действащия Закон за интеграция на хората с увреждания в България все още на много обществени места не се допускат кучета-водачи, подчертават организаторите на кампанията.

Дар е куче-водач, което иска да влезе в парламента, за да защити правото на достъп на всички професионално обучени кучета-водачи до обществените сгради и транспорт в страната.

„Целта ни е Дар да бъде допуснат еднократно, като прецедент, в сградата на парламента - като символ на подкрепата на нашето обществото към незрящите и потребността техните кучета-водачи да бъдат допускани в обществените сгради по начина, описан в Закона за интеграция на хората с увреждания“, разясняват организаторите.

Вече има и петиция в подкрепа на влизането на Дар в парламента: http://www.peticiq.com/dar-za-bulgaria.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase