Асен Василев представя екипа си, в който е и Стоянов с ресор "Енергетика". Снимка: МИЕТ

Комисията по досиетата обяви принадлежност към структурите на Държавна сигурност на заместник-енергийния министър Божан Стоянов.

Според доклада от проверката на състава на служебното правителство Стоянов е сътрудничил към Софийско градско управление на МВР, Пето районно управление. Той е регистриран като агент през юни 1988 г. под псевдонима „Младенов“. По това време заместник-министърът е бил на 25 години.

Комисията разполага с данни в наличните документи, удостоверяващи принадлежност на Божан Стоянов към органите на ДС след 10.11.1989 г., уточняват оттам.

По повод оповестените днес данни от проверката от пресцентъра на икономическото министерство съобщиха, че са изпратили писмо до комисията на Евтим Костадинов с настояване „случаят да бъде изяснен в най-кратки срокове“.

От МИЕТ напомнят, че на 22 август 2008 г. същата Комисия по досиетата, председателствана отново от Евтим Костадинов, е издала удостоверение на Божан Стоянов, според което няма данни той да е бил „щатен, нещатен служител, секретен сътрудник на бившите Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия“.

Божан Стоянов пое енергийния ресор в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Той беше представен заедно с останалите зам.-министри в МИЕТ официално на 22 март.

"Ще направим проверка на най-важните участници в българската енергийна система и ще започнем промени, които да осигурят повече прозрачност в сектора, обяви тогава Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase