В хотела на този човек - Емил Димитров, бивш депутат от ГЕРБ, се е провела скандалната "лекция". Снимка: Булфото, архив

Районна прокуратура-Етрополе е започнала проверка относно предизборна агитация за купуване на гласове.

Тя се е самосезирала по повод предаването „Темата на Нова”, излъчено на 7 април т. г. по Нова  телевизия, съобщават от прокуратурата.

„Образувана е прокурорска преписка, по която е възложена проверка по реда на Закона за съдебната власт, с оглед данни за престъпление против избирателните права на гражданите. Предмет на проверката е да се установи налице ли е организиране, предлагане или даване на имотна облага с цел склоняване упражняването на избирателно право в  полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция“, се казва в съобщението на Районната прокуратура в Етрополе.

Причина за това прокуратурата да се самосезира е скандален запис, излъчен по „Нова телевизия“, който показва как в хотел в Етрополе, собственост на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, на 2 април се провежда инструктаж на тема: „Как се организират избори, така че да се спечелят с огромно мнозинство“. „Инструктираните“ са представители на протестиращите студенти, които избраха за свое "лице" футболиста Христо Стоичков.

Още по темата
Участник в „лекцията“ е и председателят на младежката структура на ГЕРБ в Свищов Златомир Цаков, както и един от тарторите на агитката на ЦСКА Димитър Ангелов–Дучето.

„Лекторът“ на семинара подхвърля на присъстващите, без да знае, че в това време го снимат с камера, скандални реплики. „Има извадено всичко, само да ви се работи. Всеки чепик, който носи 30 гласа, е изваден. Вече въпрос на подход е да го стигнеш, да го намериш, да го заковеш. И тия гласове ще дойдат при теб“, заявява той на слушателите си.

„Аз смятам, че това обединение може да извади 30 хиляди застъпника. Вярно, че времето е кратко, вярно, че е на зор, но ако извадим 30 хиляди застъпници, гласовете ще дойдат, повярвайте ми! Няма човек, който не може да закара 10 човека да гласуват!“, продължава със скандалните си изказвания лекторът и след това изстрелва притеснителните думи: „Такъв човек аз не познавам. Дали ще го черпи, дали ще го пои, така.. дали други работи, така..“.

Участникът в семинара, който е снимал със скрита камера, разказва, че за цялата организация ще се заплати по една минимална работна заплата за всеки от застъпниците плюс по 30 лв. в деня на изборите. Тези 30 лева щели да бъдат за всеки човек, който гласува, а всеки от застъпниците щял да получи още по 30 лв. за 10-те часа, в които ще бъде в изборната секция.

Момчето със скритата камера продължава скандалните разкрития, обяснявайки, че всеки щял да има ресурс, с който да „черпи“ хората, които ще гласуват, а освен това щял да има достатъчно гориво, за да обикаля района си и да подсигури колкото се може повече гласове.

Освен това щяло да има момичета, които да контролират по телефона застъпниците. Щабът им щял да бъде в хотела на Емил Димитров, а „лекторът“ по този повод се изцепва: „Момичетата са на Емо, не са мои. В смисъл, не че не са мои, аз ги обичам всичките и ги уважавам. Само че да не кажете, че има съмнение по мен. Плюс това записите се записват, така че няма грешка".

Проверка щяло да има и на хората, които са обещали да гласуват. Въпросите щели да са два: най-напред „момичетата на Емо“ щели да питат „Ще гласуваш ли?“ и ако човекът кажел „Не“, щели директно да затварят телефона. А ако отговорели с „Да“, щели да ги питат „За кого?“. Пред името на всеки щяло да има парола, „например „Шапчица“, обяснява „лекторът“, задължение на застъпниците било да я измислят. Важното било паролата и отговорът да бъдат еднакви.

Изненадващо в ресторанта на хотела вечерта се появява и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Самият той обяснява, че минал на срещата само за 15 минути, за да поздрави присъстващите хора.

Емил Димитров развали отношенията си с ГЕРБ, след като бе уличен в конфликт на интереси, докато е бил депутат. Самият Димитров скочи на Искра Фидосова и Цветан Цветанов, които обвини, че са изкадрували Комисията за конфликт на интереси. Емил Димитров не е в листите на ГЕРБ за предстоящите избори.

По последна информация бившият депутат обеща, че ще разкрие тайни пред нотариус в европейска страна. Той е заминал с децата си в чужбина, защото го е страх за живота им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase