Снимка: Impact Press Group - архив

Три случая на нерегламентиран достъп до класифицирана информация с гриф "строго секретно" са регистрирани през 2012 г., съобщи председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Борис Димитров при представянето на доклада на комисията за миналата година.

В първия от тях секретни документи са били неправилно размножени, а във втория са унищожени секретни документи без разрешението на ДКСИ. Третият случай се отнася за съхраняване на документи с гриф "строго секретно" в регистратура на по-долното ниво - "секретно". Според анализа на комисията случаите не са довели до вреди за националната сигурност, предаде БТА.

Борис Димитров заяви, че очаква в бъдеще в пространството да се появяват нови документи с класифицирана информация, най-вече с политическа цел. По думите му проблемни са документите отпреди 2002 г., когато е влязъл в сила Законът за защита на класифицираната информация. Затова според Димитров е възможно разпространяването на документи отпреди 15-20 години.

Близо 80 хил. души в България имат достъп до класифицирана информация, според доклада на ДКСИ. Системата за защита на класифицираната информация не предотвратява напълно човешкия фактор, ако някой реши да направи нещо нередно, посочи Борис Димитров.

Издадените разрешения за достъп до класифицирана информация през 2012 г. са били 23228. 12451 от тях са за документи с гриф "секретно", 6897 - за такива с гриф "поверително" и 3880 за документи с гриф "строго секретно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase