Над 10 хил. души без право на глас фигурират в подписките за регистрацията на партиите. Снимка: Булфото

Над 10 хил. души без право на глас фигурират в подписките за регистрацията на партиите за предстоящите на 12 май парламентарни избори. Данните представи Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда по време на дискусия за честни и прозрачни избори, организирана от фондация "Медийна  демокрация".

Според Цонева в случая става въпрос за търгуване с база данни от партиите. Тези неавтентични подписи поставят под съмнение от тук нататък поведението на политическите формации, коментира тя, цитирана от БТА.

Ако подписите бяха събрани както са изискванията по закон, дали е възможно да има 67 партии в предстоящия вот, а не е без значение колко са участниците, запита Цонева.

Тя поиска да се създаде система, в която всеки да въведе ЕГН-то си и така да провери дали фигурира в дадена подписка. Цонева посочи, че ще постави това предложение на заседанието на Изборния борд към Министерския съвет днес.

Орлин Спасов от фондация "Медийна демокрация" пък повдигна отново въпроса за безплатно представяне на кандидатите в медиите. По думите му през последните предизборни кампании журналистиката се е обезличила именно заради платените форми на публикация в медиите, което е поставило условия за неравнопоставено участие на кандидатите.

Според Спасов обаче с въвеждане на безплатни форми има опасност от "наводняване" на телевизионния ефир.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase