Снимка: архив, Булфото
fallback

Социологическо проучване на американска фондация дава почти двойна преднина на ГЕРБ пред БСП. Според данните, публикувани във в. „Преса“, ГЕРБ има доверието на 30% от гражданите срещу 16% за БСП.

Изследването било направено със знанието на посолството на САЩ у нас. Успоредно с него е направено още едно социологическо изследване, но от френски екип, твърди „Преса“.

Изнесените данни доведоха до поредната война между социолози. Кольо Колев от "Медиана" нападна колежката си Мира Радева, която призна, че тя е правила изследванията по поръчка от чужбина.

Това е информационна агенция „ЕЖК – Една жена ми каза“, заяви през смях пред bTV социологът Кольо Колев, коментирайки данните.

„Имам информация, че Мира Радева от пет дни върви по редакциите на различни медии и казва, че има много тайно изследване, ама не може да го публикува от свое име, защото е поръчано от американци“, заяви социологът. 

Той посочи, че когато се публикуват изследвания, всеки социолог и агенция стои с името си зад него. „Естествено, че никакви американци, никакви французи не са извършвали изследвания на терен. Това са българи, които са правили изследването дори то да им е поръчано от чужда страна“, смята Колев.

Oще по темата
Според него такива опашати лъжи се появяват често преди изброи.

Мира Радева потвърди пред bTV, че тя е правила изследванията. Тя допълни, че става въпрос за две паралелни проучвания, поръчани от чужди възложители, единият от които е „много известна фирма”.

На обвиненията, че ходи по редакции, тя отговори, че е била само в тази на вестник „Труд”, който поръчал изследване на Колев, дало разминаващи се резултати с това на проучването на Радева. Там тя поискала да се извадят анкетните карти и базисната информация. „Като един професионалист знам, че когато има подобни разлики, трябва да сравним методиките, да видим къде бъркаме – може да бъркам аз”, заяви Радева.

По данни на агенция „Медиана“ за месец март, ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 21,3%, а за БСП – 20,4%. По данни на "Галъп" пък ГЕРБ печели 19,7% от гласовете, а БСП - 18,6%. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

714

487

преди 11 години

Другарко Радева,много съжелявам ама тия изследвания и аз мога да ги правя.Особенно тия тайните,дето никой не знае пък процентите са за дадена партия.Какво значи "много тайно поръчково изследване".Друго което ме нерви.."може да бъркам аз"извинявай обаче не можеш да изезеш с някакви данни и после да се извиняваш! Или си правила соц.изследване и казваш преблизително някакви % или глупости не говориш!!По твоите изседвания поне аз разбарах,че са ти кихали много кинти !!

713

Анонимен

преди 11 години

Забелязвам че др. Кутев веме не си показва наглата муцуна пред ТВ има все още някой и друг в бсп дето мозъкът му малко работи .ПРедлагам на изборите през 2017 да разкарате 99% от сегаашните си лица и със сигурност ще имате голям шанс за нещо повече от сега.

712

Анонимен

преди 11 години

-- има разлика от комунист до партиец -това трябва да е ясно за всички

fallback