Изглед от Пирин. Снимка: Булфото

„Зелени балкани“ на Тома Белев печелят конкурса за изготвяне на нов план за управление на национален парк „Пирин“ на стойност 1 милион и 650  хиляди лева, след като останалите участници в него са предварително отстранени, твърдят от Национална гражданска коалиция "Природата за хората и регионите".

Комисията, отстранила участниците, е назначена от директора на НП „Пирин“ Валери Мечев. Всички участници, с изключение на един, са отпаднали от процедурата за изработване на нов план за управление на НП „Пирин“ още преди разглеждане на техническата документацията и отваряне на ценовите оферти.

На практика в „състезанието“ е останало само обединение „Пирин 2014“.

В него участват "Зелени Балкани" на Тома Белев, българо-швейцарската фондация „Биоразнобразие“ на Петко Цветков и търговска фирма Екологичен център ЕООД, която е 100% собственост на "Зелени Балкани", посочват от "Природата за хората и регионите".

По тази причина от "Природата за хората и регионите" са категорични, че крайният резултат на конкурса е предварително предопределен, като спечелилият „Пирин 2014“ ще получи най-малко 1 650 000 лв  до 20 октомври 2014 г.

Декласираните от конкурса участници са: Обединение „Мист–Гарнет“, „Пролес Инженеринг“ и „Европроект“ ЕООД.

От НГК „Природата за хората и регионите“ ще поискат проверка на редовността на процедурата от министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, както и от главния прокурор, от ОЛАФ и от комисар Берние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase