България е най-бедната страната в ЕС. Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия определя нивата на бедност у нас като тревожни. В България пет пъти повече хора от средното за Европейския съюз търпят сериозни материални лишения, гласи представен днес анализ на социалната ситуация в Евросъюза, в който има специален раздел за нашата страна, предаде БНР.

Крайните мерки за икономии са подобрили значително бюджетните позиции, но на цената на растящо социално недоволство, пише в частта за България.

Еврокомисията отбелязва още, че масовите протести, довели до оставка на правителството, са били предизвикани от необичайно високите сметки за електричество, което е един от основните разходи за българските семейства. 85 на сто от месечните доходи на домакинството отиват за покриването на основни нужди, а 44 на сто от хората у нас търпят сериозни материални лишения, пише още в анализа.

България е най-бедната страната в Европейския съюз. 49 процента от населението, 52 от децата и 61 на сто от пенсионерите са застрашени от бедност и социално изключване. Тези нива са два пъти над средноевропейските.

Средната заплата в България е най-ниската в ЕС - 768 лева (393 евро) към септември 2012 година. Общо 22 процента от хората в трудоспособна възраст работят за минимално заплащане - 310 лева (159 евро), второто най-ниско равнище на минимална заплата в ЕС, се посочва в доклада.

Заедно с Испания, Италия, Гърция и Кипър България е и сред страните, в които младежката безработица надхвърля 20 на сто. В края на миналата година у нас е регистриран вторият най-голям спад на заетостта като цяло. В същото време сме на първо място по несъответствие между квалификацията и уменията на търсещите работа и нуждите на пазара на труда.

Негативната картина допълват и неблагоприятни демографски тенденции. Продължителността на живота на жените у нас е най-ниската в Евросъюза - 78 години при средни над 83. Мъжете живеят до 71 години, което е третата най-ниска продължителност на живота.

През четвъртото тримесечие на 2012 г. социалното положение и заетостта в ЕС са останали критични, съобщи за БТА Европейската комисия в най-новия си тримесечен преглед.

Заетостта като цяло е спаднала, безработицата се е повишила, а финансовото положение на домакинствата е тежко.

Неблагоприятните последици от намаляването на обществените бюджети и увеличаването на данъчната тежест върху заетостта и стандарта на живот се забелязват все по-ясно в някои държави от ЕС. В прегледа на ЕК се отбелязва също, че нетната имиграция от страни извън ЕС се е забавила и че кризата е повлияла отрицателно върху раждаемостта.

Комисарят по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор заяви: "Социалната криза в Европа продължава да се задълбочава и в редица държави от ЕС няма признаци за скорошно подобрение. Най-тежко са засегнати най-бедните. Правителствата трябва да инвестират в начини за постигане на приобщаващ растеж и да дадат на хората истинска възможност да изкарват достатъчно пари. Най-силно се нуждаем от солидарност. Можем да преодолеем тази криза само с общи усилия".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase