Снимка: Архив Reuters
fallback

Продължава негативната тенденция деца със Синдром на Даун да се изоставят в специализирани институции, споделиха майки на кръгла маса, организирана в днешния Международен ден на хората със Синдром на Даун, от сдружението на родителите на деца с това заболяване, предаде БТА.

Като основна причина беше посочено отношението на лекарите в родилните домове, които продължават да "съветват" родителите на деца с увреждане да ги оставят на грижите на държавата. Майките на деца със Синдром на Даун се сблъскват с медицински констатации и съвети от рода на: "детето ви няма шанс, няма да оцелее и година, няма да може да говори, да ходи, ще бъде непълноценно", "ако го задържите, обричате целия си живот на грижи".

От Български лекарски съюз заявиха, че досега не са получавали подобни сигнали, каза зам.-председателят на сдружението Тони Маринова. Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов съобщи, че през миналата година от агенцията са се свързали с половината от родителите на общо 1800 изоставени деца с увреждания, настанени в специализирани институции, 30 от които са със Синдром на Даун.

Следствие на проведените срещи и консултации 80 от родителите вече поддържат контакт с децата си, отбеляза Каменов. За съжаление голяма част от тези деца не са добре развити емоционално и психически, защото не е имало индивидуален подход към всяко едно от тях, посочи той.

Калин Каменов припомни, че спреният законопроект за детето е предвиждал лекарите да понасят финансови санкции в случаи, при които има сигнали, че поощряват изоставянето на деца в домове. Той призова независимо от формата на следващото правителство този законопроект отново да бъде разгледан в Народното събрание. Каменов съобщи, че вече в 8 града на страната Домовете за медико-социални грижи се трансформират в центрове за превенция на изоставянето на деца и тази тенденция, по думите му, трябва да продължи.

Лекарите трябва не само да лекуват, а и да помагат, нужно е медицинската общност да се отвори и да си сътрудничи и с други специалисти, а не да си мисли, че владее ситуацията, коментира зам.-министърът на правосъдието Велина Тодорова.

Доц. Боряна Слънчева, завеждащ клиниката по неонатология в "Майчин дом" - София коментира, че се е сблъсквала със случаи, при които родителите с "лека ръка" изоставят децата си (заради предразсъдъци по отношение на уврежданията или финансови затруднения) и че е необходима юридическа намеса, както и психологическа и социална подкрепа при родители в риск.

На кръглата маса се обединиха около мнението, че е нужна по-голяма информираност, както и промяна в мисленето на цялото общество спрямо децата с увреждания, които имат статут на равноправни граждани и като такива имат право да са щастливи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 11 години

DAUNADJII SA PLOD NA MRASNA EVREISKA KRAV , VARTQNA DALGO VREME V OB6TNOSTA IM . ZATUI PO4NAHA DA SE JENQT I ZA JENI OT DRUGI NACII ZA DA PODOBRQT KRAVTA . TARSQT SI SAMO " KOBILKI " AMA I TAM SE POLU4AVA PONQKOGA " BRAK "

52

Анонимен

преди 11 години

До Пинко"няма по-голям грях..."Би ли ми дефинирал понятието "грях"?

51

Анонимен

преди 11 години

За съжаление светът е пълен с голямо разнообразие било за то за хубаво или за лошо.Някой може би намекват тук за нещо подобно отношение към различните от нас.Всяка идея за помощ е важна и трябва да се оцени.

fallback