Патриарх Неофит. Снимка: Булфото
fallback

Американският в. "Ню Йорк таймс" публикува статия за избора на нов български патриарх и предполагаемите му връзки с бившата Държавна сигурност.

Интронизирането на Неофит миналия месец за български патриарх и духовен лидер на милиони православни вярващи трябваше да породи гордост и да сплоти бедната страна, преживяваща вакуум на политическото ръководство и големи икономически трудности.

Вместо това обаче церемонията по интронизацията отново напомни, че България в действителност не се е отърсила от наследството, завещано й от 40-те години на твърдо комунистическо управление и от всички съпровождащи го двулични отношения, пише вестникът.

В статията се отбелязва, че е било извадено досие от 16 страници на Неофит, което обаче в сравнение с 30-те тома на Западноевропейския митрополит Симеон изглежда тънко. В досието имаше само предложение на властите Неофит да бъде вербуван за агент и негативна оценка за това дали той е подходящ за работа в Държавна сигурност, но възникнаха въпроси дали от досието не са били извадени някои по-компрометиращи документи. Задаването на подобни въпроси повече от 20 години след края на комунизма показва колко объркани са отношения на българите с миналото, пише "Ню Йорк таймс".

Вестникът припомня, че за 11 от 14-имата митрополити, които са в Синода на Българската православна църква, също са направени разкрития за досиета, документиращи или загатващи за сътрудничество с органите за сигурност по време на комунизма.

Тези доказателства бяха очаквани, но броят на митрополитите, чиито имена бяха разкрити през януари 2012 г., надхвърли всичките очаквания, твърди вестникът, цитирайки Момчил Методиев, историк, който се е занимавал с дейността на Църквата през комунизма.

"Ню Йорк таймс" пише, че Българската православна църква не е изиграла роля в успокояване на народа по време на протестите в средата на февруари, последвалата ги оставка на премиера и смъртта на демонстранта Пламен Горанов, починал след протестно самозапалване във Варна.
 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

110

Наблюдател

преди 11 години

Отговора на горния въпрос е : "И още как!"

109

Stefan_1_Tcholakov

преди 11 години

ПРОКЛЯТИЕ ЗА ОЛИГАРХА - МЪЧЕНИК !--Веселин Марешки: С баща ми обикаляхме Варна и събирахме желязо!Минал съм през страшна мизерия-blitz.bg/news/article/186853--ЗАПОЧВАМ ДА ПЛАЧА И РИДАЯ,ЗАПОЧВАМ ДА СТЕНА ЗА ТЕЖКИЯ ЖИВОТДРУГАРЯТ МАРЕШКИ СЪБИРАЛ Е ЖЕЛЯЗОКАКТО *** СЕГА БОРЯТ СЕ ЗА ХЛЯБ !-ПРЕСТЪПНИКЪТ Е ВИНАГИ ПРЕСТЪПНИКПРЕДИ, СЕГА И В БАДНИ ВРЕМЕНАОТ ЖЕЛЯЗО ТРУДНО СЕ БОГАТСТВО ПРАВИИ НЕ КАТ ТОЗ О-МРАЗЕШКИ ***-ОТ !-КАК СТРАДАМ, ЧЕ БАЩА МУ НЕ Е БИЛ ПРЕСЛЕДВАНВ КОНЦЛАГЕР КАКТО БАЩА МИ ТАМ Е БИЛДОКТОР ЗА ЧОВЕКА СЕ Е БОРИЛИ Е СТАНАЛ ЗА ЮДЕЙТЕ

108

bg

преди 11 години

New York Times kazva 4e bulgarite v Bulgaria sa malcinstvo.New York times kazva 4e bulgarskite zemi sa izkonno turski.

fallback