Снимка: Булфото

Почти всеки месец има по един-два случая, в които деца съобщават за намерения за самоубийство, коментира в интервю за БТА председателят на Агенцията за закрила на детето Калин Каменов. Експертът съобщава дании от Националната телефонна линия за деца 116 111.

Благодарение на консултантите, които се грижат за тези обаждания, е помогнато на близо 100 деца да преодолеят кризата, която са имали в къщи или сред приятели. Сред най-честите причини за крайните мерси са  любовно разочарование, или проблеми между тийнейджъри, посочи експертът.

Случаите на насилие над деца ще продължават, докато родителите продължават да смятат, че боят възпитава, отбеляза председателят на Агенцията за закрила на детето Калин Каменов. Според него обаче насилието в къщи не възпитава, а изгражда насилници.

За 9-месечието на 2012 г. са подадени 1 065 реални сигнала на националната телефонна линия 116 111 за насилие над деца, като най-много са случаите у дома. От 2 157случая на насилие през 2011 г. 80 на сто /близо 1 800 от случаите/ са в къщи. Този факт красноречиво показва, че тези родители си мислят, че биейки децата си ги възпитават. В живота децата мултиплицират подхода на родителите си. Насилието над детето не е решение на проблема. 

Най-много са случаите на физическа разправа - близо 40 на сто, отбелязва Калин Каменов. Следват случаите на пренебрегване, когато родителят има възможност, но не осигурява основни права на детето, например нарушава правото му да ходи на училище, да ползва здравни и социални услуги, когато не се грижи достатъчно добре за него. На трето място се нареждат случаите на психическо насилие над деца, което отново се случва в повечето случаи в къщи и по-малко в училище. Около 13 на сто са случаите на сексуално насилие, което отново се случва най-често в къщи.

Все още продължава тенденцията от последните 20 години на стимулиране на ранна раждаемост при деца между 12-13-годишна възраст от различни малцинствени групи чрез мълчаливо съгласие от страна на всички власти. Имахме стотици сигнали за нарушаване на правата на децата и за престъпления над тях, отбелязва специалистът. В такава ситуация има редица права на детето, които са нарушени - то е тормозено психически, сексуално, понякога и физически, и е неглижирано. Имахме масови откази от прокуратурата да се образува съдебно производство по такива сигнали с мотива, че това са традициите и обичаите на тези
етно-малцинствени групи и няма данни за извършено престъпление.

Все пак за 11-те месеца на 2012 г. са образувани 307 наказателни производства за сексуално посегателство над деца и за съжителство с тях. Осъдени са 267 души. Има само двама оправдани от съда, което показва генерална промяна от страна на прокуратурата и на съда по отношение на делата спрямо деца. Тозиподход на наказателни мерки с активно партньорство между социалните служби, полицията, прокуратурата и съда трябва да продължи, за да се гарантират правата на българските деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase