Тодор Коджейков е доволен от приетия закон. Снимка: архив БТА

НСО ще има същите правомощия като другите служби от сектор “Сигурност“, обясни председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Красимир Ципов, след като днес комисията прие на второ четене Законът за НСО.

По думите на Ципов  служителите на Националната служба охрана ще могат да задържат и да предават веднага лицата, които не са изпълнили разпореждания, или са попречили на изпълнение на задълженията на НСО. Те ще могат да използват средства за задържане на лицата до предаването им на органите на МВР.

Използването на помощни средства от служители на НСО беше един от най-спорните моменти в законопроекта. Дебатът се разгоря още повече след нападението с газов пистолет над почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Ръководството на службата категорично настояваше служителите на НСО да имат право да задържат и да използват помощни средства.

По думите на Ципов списъкът с лицата, на които се предоставя охрана, почти не е променян.

На заседанието на комисията днес присъства и директорът на НСО ген. Тодор Коджейков, който обясни, че е удовлетворен от записаното в закона. Чакаме закона да бъде гласуван в Народното събрание”, заяви генерал Коджейков, цитиран от “Фокус“.

Президентът Росен Плевнелиев обясни в речта си миналата седмица пред НС, че законите за службите трябва да бъдат приети преди разпускането на парламента. Опозицията в лицето на ДСБ и БСП обаче не се съгласиха.

Тъмносиният лидер Иван Костов обясни, че едва ли ще има време за това, докато червените се възпротивиха на идеята този парламент да приеме толкова важни закони в края на мандата си.

Законите за службите са един от приоритети на държавния глава. Първото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност беше посветен именно на законодателната рамка за сектор Сигурност.
На практика НСО 20 години съществува без законова уредба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase