Снимка: БТА

Правителството в оставка определи 6 март за ден на национален траур заради смъртта на самозапалилия се във Варна Пламен Горанов. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Решението на кабинета в оставка е взето неприсъствено, поясняват оттам.

36-годишният мъж, който се самозапали на 20 февруари пред сградата на Община Варна, почина навръх националния ни празник - 3 март.

Припомняме, че той посегна на живота си в знак на протест срещу управлението на Варна и поиска оставката на кмета на града Кирил Йорданов.

Още по темата
Минути преди да се самозапали пред общината, той призовал с плакат и викове Йорданов да освободи кметския стол.

Младият мъж беше настанен в специализирана клиника с над 80 на сто изгаряния. До края си той не е дошъл в съзнание.

Социалните мрежи обявиха Пламен Горанов за „мъченик на протеста” и го сравниха с Левски. В материал на агенция Ройтерс пък Пламен беше сравнен с чешкия студент Ян Палах и Мохамед Боазизи.

През 1969 година Ян Палах се самозапали в знак на протест срещу окупацията на Чехословакия от съветски войски. През декември 2010-та тунизийският младеж Мохамед Боазизи избра същата съдба в знак на протест, че загуби работата си като уличен търговец. Последва Арабската пролет, обхванала Тунис, Либия, Египет.

Вчера в стотици българи почетоха паметта на Пламен с бдения.

Припомняме, че варненският кмет Кирил Йорданов вече на два пъти заяви, че няма да подава оставка, а утре е насрочил извънредна пресконференция, на която ще съобщи окончателното си решение за оставката. Той заяви, че веднага ще напусне кметски стол, ако следствието докаже, че Пламен Горанов се е самозапалил заради него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase