Снимка: Булфото

Десетки хиляди разгневени от бедността и корупцията българи излязоха днес на протест в повече от 10 града, на фона на задълбочаваща се политическа несигурност след падането на правителството и при липсата на ясна подкрепа за която и да било политическа партия, предаде Ройтерс.

Допитванията показват, че нито дясната партия ГЕРБ на премиера в оставка Бойко Борисов, нито опозиционната социалистическа партия се ползват с достатъчна подкрепа, за да си осигурят парламентарно мнозинство, така че която и формация да спечели изборите, тя ще трябва да влезе в коалиция, за да състави работещо правителство, отбелязва агенцията.

Хиляди хора излязоха по улиците на София, Пловдив, Бургас, Благоевград, Русе и Сливен на днешния национален празник.

Най-големият митинг събра около 50 000 души в черноморския град Варна, посочва Ройтерс, позовавайки се на местни медии.

 "Очевидно е, че протестиращите не са единни и това много бързо може да унищожи ентусиазма на хората," заяви пред агенцията демонстрантът Георги Трендафилов в центъра на София.

Десетки хиляди българи протестираха днес в над десет града срещу бедността и корупцията, настоявайки политическият елит да бъде заменен от нови представители на гражданите, съобщи Франс прес.

Над 7 000 души, по данни на АФП, участват в протеста в София, издигайки транспаранти с текст "Мафиотите - в затвора!" и "Те са много, богати са, безсрамни са, но няма да ги има повече".

Във Варна около 20 000 демонстранти настояха за оставката на кмета Кирил Йорданов, упреквайки го в подчиненост на икономическа групировка, която "властва като господар" и "унищожава малките и средни предприятия", посочва АФП, позовавайки се на обществената телевизия БНТ.

Издигайки пред парламента транспарант, на който пишеше "Властта на гражданите, долу мафията!", юристът Иван Христов - деен участник в протестите, заяви, че в кварталите започват да се сформират граждански комитети, които да заменят корумпираните партии и неправителствени организации.

 "Ще протестираме в сряда пред парламента, за да му попречим да се разпусне, преди да внесе поправки в закона за изборите и да го накараме да даде равни права на партиите и гражданските организации," каза той.

Десетките хиляди участниците в протестите в деня на българския национален празник настояха за нов закон за изборите, позволяващ граждански представители да бъдат избирани пряко за членове на парламента, съобщи ДПА.

 "Свидетели сме на фарс, който те наричат избори," заяви активистът Дончо Дудев на митинг пред Българската народна банка в София.

Протестиращи от друга демонстрация, пред парламента, призоваха законотворците да приемат нов изборен закон преди разпускането на Народното събрание за предсрочните избори. Те заклеймиха членовете на съществуващите партии като мафиоти. Имаше и протестиращи, които настояваха за повишаване на заплатите, допълва ДПА.
Десетки хиляди българи участваха днес в мирни митинги против високите цени на електроенергията, празнувайки успоредно 135-ата годишнина от освобождаването на България от османско владичество в хода на руско-турската война /1877-1878 г./, съобщиха кореспондентите на ИТАР-ТАСС.

В София около 10 хиляди протестиращи излязоха на улицата с искания да бъдат прекратени договорите с електроразпределителните компании, да бъде намален броят на депутатите в Народното събрание, а също така да бъде повишен жизненият стандарт на населението. "Днес ние се борим за свобода от монополите, обслужващи външни интереси," скандираха демонстрантите, които спряха пред паметника на Незнайния войн и положиха там цветя, отбелязва агенцията.

Във Варна над 50 хиляди участници в митинг-шествие поискаха незабавно намаляване на цените на тока и парното и оставка на кмета на града Кирил Йорданов. Протести има и в Бургас, Пловдив,Велико Търново и Благоевград.

Сметките на българите за декември и януари нараснаха средно с 50-100 процента, изтъква ИТАР-ТАСС. В отделни случаи цената на електроенергията и отоплението скочи от 100 на 500 лева при средна заплата в големите градове 700-1000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase