Мария Капон. Снимка: архив, БулФото

Намаляване на цената на тока чрез включването на АЕЦ „Козлодуй” в енергийния микс на страната не е трайно решение на проблема с високите сметки. Ако това се случи, до няколко месеца централата действително ще фалира. Това заяви председателят на ЕНП Мария Капон пред bTV по повод обявеното намерение на кабинета в оставка да намали с 8% цената на тока от 1 март чрез вкарване на евтина електроенергия в микса за частните потребители.

По думите й на първо трябва да се има предвид, че държавата е в технически фалит – фискалният резерв е под минимума, а Националната електрическа компания е във фактически фалит.

Мария Капон посочи, че централата в Козлодуй има нужда от много средства за техническа поддръжка, за удължаване живота на реакторите, които идват от печалбата - около 150 млн. лева на година от продажбата на ток на свободния пазар.

Затова според нея трябва да се намери друго балансирано решение на проблема със скъпия ток. Такова предложили преди ден от КНСБ – държавата да намали таксата за пренос на електроенергия.

Според Капон монополите не са само при ЕРП-тата. „Какво стана с монопола при газа, с картели за цената на хляба, на олиото? Ако правителството подаде оставка, то олигарсите и картелите не са, те са си все там”, добави тя.

Според Надежда Сандолова, член на Европейската сметна палата, проблемът, породил протестите у нас, е скъсаната връзка между политиците и суверена, темата за отговорността и кризата на политическия морал.

„Излишно е да коментираме за какво протестират хората – толкова е широк спектърът, толкова е преляла чашата. Хората се чувстват никой, гласът им не се чува. А реално имаме възможности за браншови организации, за реална гражданска намеса в законодателството”, смята Сандолова.
 

Коментари Напиши коментар

232

Анонимен

преди 9 години

НА ГЛУПАЦИ НИ ПРАВЯТ И ТАЯ ЗАЩИТАВА НЯКОЙ ИНТЕРЕСИ РАБОТЕХ ТАМ ЗНАЯ КОЛКО МОЖЕ ДА Е ЦЕНАТА НАПОЛОВИНА

231

ГОЙ-АНТИЦИОНИСТ

преди 9 години

ПАК НАПОМНЯМ НА "ЛЮБИМАТА" ОЛИГАРХИЯ, ЧЕ РЕАКТОРИТЕ НА АЕЦ КОЗЛУДУЙ ВСЕ ОЩЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ОТВАРЕНИ, РЕНОВИРАНИ ЗА ~ 1 000 000 000 $ И МОГАТ ДА СЛУЖАТ ОЩЕ 30-35г. КОЕТО ЩЕ НАМАЛИ ЦЕНАТА НА ТОКА С ОЩЕ 20-25% ИЛИ ОБЩО ~35%ДА ДОГОВОРА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕКРАТЕН ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО, НО МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕКРАТЕН ОТ РЕФЕРЕНДУМ - ПРЯКА ВОЛЯ НА НАРОДАГЕРМАНИЯ ОТВОРИ ОТНОВО СВОИТЕ ЗАТВОРЕНИ БЛОКОВЕ А ФРАНЦИЯ КОЯТО ИМА ~400 ОТКАЗА ДА ЗАТВОРИ ДОРИ И 1бр.НЕ НИ ПРАВЕТЕ НА *** г-да ОЛИГАРСИ???????????????????

230

Иван

преди 9 години

продължение към 264 - дители и от частните с много по-висока цена, ако не се връзва баланса. По принцип така наречената зелена еленергия трябва да се произвежда само когато производството и стане съпоставимо по цени с традиционното. За сега то е на етап на експериментиране и могат да си го позволят само богатите страни !