Ловчанският митрополит Гавриил. Снимка: Булфото Архив

Патриаршеският избирателен църковен събор всъщност ще бъде проведен на 24 февруари и на него ще бъде избран патриарх, опровергаха от Светия синод информацията, че патриарх няма да се избере, защото има заведено дело във ВАС.

По-рано днес излезе информация, че обществото „Приятели на православието” е внесло жалба във Върховния административен съд, с която обжалва избора на митрополитската тройка, направен миналия уикенд и по този начина практически се спира провеждането на Патриаршеския църковно избирателен събор. 

Още по темата

На 15 февруари Светият синод на БПЦ избра Старозагорския митрополит Галактион за един от кандидатите за патриарх с 10 гласа, а на 16 февруари Синодът определи другите кандидати - Русенския митрополит Неофит и Ловчанския митрополит Гавриил, с 9 гласа подкрепа.

От сдружението определиха този избор "като неканоничен, защото нарушава устава и решение на Светия синод за избор на тримата кандидати с 2/3 подкрепа, или с 10 гласа".

Според сдружението, докато ВАС не се произнесе за избора на тримата митрополити, не може да има избор на патриарх.

"Пълен абсурд е някой извън БПЦ да иска отмяна на насрочения от Светия синод избор за патриарх. В Закона за вероизповединията пише, че БПЦ не подлежи на съдебен контрол, тя е регистрирана по закон. Явно някои искат да вкарат и църквата в хаос на държавата.", заяви юристът Радослав Чолаков, делегат на Патриаршеския църковно-народен събор от Пловдивска епархия, цитиран от онлайн изданието на "24 часа".

Тримата кандидати за патриаршеския престол са Русенският митрополит Неофит, Ловчанският митрополит Гавриил и Старозагорският митрополит Галактион.

Изборът на Галактион шокира свещеници и миряни, тъй като той е известен с раздаването на архонтски титли и с досието си като агент Мишо на ДС.

Ловчанският митрополит Гавриил пък не смята, че фактът, че няма досие, му дава предимство.  "Аз съм си платил цената да нямам досие, но може би има хора, които не по-малко от мен са понасяли трудности", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase