Снимка: БТА
fallback

Изцяло трябва да се промени моделът за ценообразуване в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДЕКВР), защото в момента той е изключително некоректен. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред TV7 в коментар на високите сметки за ток и парно.

Ресорният министър посочи, че сега се разглеждат като база направените разходи, без да се прави сравнение за това дали тези разходи са реално извършените по пазарни цени или просто "една предоставена фактура". Това положение се отнася най-вече за инвестициите, тъй като те се предлагат и приемат от страна на държавния регулатор на базата на тази фактура.

Министърът коментира, че комисията на пръв поглед има прозрачен подход на работа, но има още много да се желае от нея.

"Основното е да се променят структурите на ценообразуване. В последните 10 години не е постигнато такова нещо, а напротив. Цените само растат", обясни той.

Добрев изрази мнение, че енергийният регулатор трябва да бъде "силен" и трябва да насочва инвестициите там, където е най-добре и полезно. В тази връзка министърът заяви, че дейността на ДКЕВР трябва да бъде ревизирана. 

По повод високите сметки за ток Добрев обясни, че може да има индивидуални случаи, в които електромерите не са засичани правилно. На въпрос във връзка с евентуалното опрощаване на част от сметките, той заяви, че неговото министерство никога не е поемало подобно обещание и опрощаване "никога не е било на дневен ред".

„Освен разследване на причините за високите сметки за електроенергия, ще проверим редица сигнали, подадени от клиенти”, заяви той.

Министърът добави, че от днес започват проверки на няколко десетки електромера в столицата, а от утре в цялата страна. Проверката ще се извършва от Българския институт по метрология, за да се гарантира обективността.

Вчера тестването на устройствата бе потвърдено и от министъра на финансите Симеон Дянков, който обеща, че общо 2 хил. електромера на собственици, подали жалби, ще бъдат проверени за сметка на държавата.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

272

Анонимен

преди 11 години

мога да кажа че електромерите могат да се нагласят както си искат,това че са електронни не е проблем,могат да се направят да отчитат двоино а могат да се направят и 20 процента да отчитат,всичко е игра на пари

271

Анонимен

преди 11 години

на тоя сигурно са му обещали цял живот да не плаща ток и явно се го закачили незаконно

270

Анонимен

преди 11 години

Варна показа, че не случайно преди години бе точно градът откъдето на практика стартира краха на тогавашното Командирско управление на Иван Костов. Днес варненци доказаха, че краят на правителството на ГЕРБ е просто въпрос на още пет месеца. Този протест вече не е само заради сметките за тока, а за правото ни да бъдем граждани в собствената си държава., бесни бяха младите хора на морската столица. Редом до тях възрастните също излязоха по улиците.Бунтът вече не е само срещу монопола на енерго дружествата. Всички ругаят и псуват Властта.НЯМА ДА СПИМ, ДОКАТО НЕ ПОБЕДИМ!, скандираха

fallback