Снимка: архив Булфото
fallback

Гражданското движение „Модерна България” ще регистрира днес в 12.00 часа в Народното събрание Инициативен комитет за организиране на подписка за национален референдум, съобщиха от движението.

Референдумът ще е под наслов „Политици и закони – под граждански контрол”, а въпросите ще са два.

“Да се въведе ли възможност за предсрочно отзоваване на депутати, общински съветници и кметове по инициатива на граждани и чрез пряк вот на избирателите“, е първият въпрос.

“Да се въведе ли индивидуална жалба пред Конституционния съд срещу закони, които нарушават гражданските права“, е другият.

В Инициативния комитет, предложен от Движение „Модерна България”, участват личности като д-р Желю Желев, президент на България (1990-1997), Гиньо Ганев и проф. Огнян Герджиков, председател на 39-то НС. Комитетът се представлява от Борислав Цеков, известният арабист проф. Владимир Чуков и общинският съветник от Варна Добромир Джиков.

Членове на комитета са университетски преподаватели, журналисти, адвокати, представители на граждански и браншови организации, общински съветници от граждански листи. Сред тях са  журналистът Иван Гарелов, оперният певец Любомир Дяковски, председателят на Варненската адвокатска колегия Юлиян Георгиев, правозащитникът Петър Кичашки, изследователят от Хъдсън Институт Алекс Алексиев, политологът Емил Георгиев, медийният експерт д-р Иво Инджов, социологът доц. Петко Симеонов.

Участват и представители на турската, арменската, еврейската и ромската общности като писателят Ибрахим Карахасан-Чънар, председателят на Националния съвет на религиозните общности д-р Рупен Крикорян, режисьорът и сценарист Симон Еди Шварц и др.

В гражданската инициатива се включиха и Ивайло Трифонов, началник на канцеларията на президента на Републиката (1990-1997) и бивш посланик в Белград, бившият депутат адвокат Минчо Спасов, представители на граждански структури, читалища и младежки организации от всички региони на страната.

Целта на предлаганите промени е да се създадат ефективни инструменти за граждански контрол върху политиците и законите чрез възможността за отзоваване и индивидуалната конституционна жалба, посочват от движението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

anonimen

преди 11 години

IMA I TRETI VAPROS 240DEPUTATI SA TVARDE MNOG ZA BEDNA BALGARIQ DA OSTANAT60 STIGA LAPA4KA NA NARODEN GRYB

37

fen

преди 11 години

Bravo - kade da se podpisha? Dajte link ili danni kade da otida i da se podpisha

36

Анонимен

преди 11 години

e kak shte kradem togova ,kato narody reshi da ypravliava trea da begame ,te che ni ybesat tia .pa i ymreme ot glad.

fallback