Снимка: Bulphoto
fallback

Правителството предлага нов механизъм, по който да се определя минималната работна заплата, съобщи bTV.

Предвижда се размерът ѝ да е от 35 до 55 на сто от средната работна заплата за страната, както и да зависи от границата на бедност и от инфлацията. Точният ѝ размер се предлага да се определя всяка година в срок до 30 ноември, като се планира да се индексира задължително при инфлация от 10 на сто.

Предложението ще се разглежда в понеделник в комисия по доходите към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От КНСБ приветстваха идеята, но препоръчаха да се даде възможност на социалните партньори да договарят сами размера й съгласно общоприетия механизъм за определянето ѝ. Такава е практиката в Белгия и тя е доказала своите предимства, дори и в условията на продължителна рецесия, подчертават от синдикалната организация.

Синдикатът настоява да се предвиди и вариант, при който работодателските организации и синдикалните централи (или и двете страни заедно) да могат да инициират актуализиране на минималната заплата, а не това да става единствено по съвместно предложение на министъра на труда и социалната политика и министъра на финансите.

Организацията иска също така да се изясни кои ще бъдат критериите, които ще имат корекционен характер при определянето на минималното възнаграждение, и какво ще бъде тяхното влияние. Предполага се, че това могат да бъдат производителността на труда и състоянието на икономиката.

Синдикатът препоръчва също така при определянето на минималната заплата да се ползва средната заплата за последното тримесечие, за което има обявени данни от националната статистика, както и долната й граница да е 40, а не 35 на сто от нея. „От 20-те страни в Европейския съюз, които имат законово установена минимална работна заплата, в 11 тя е на равнище над 40% спрямо средната“, посочват от КНСБ.

Още икономически новини от страната четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Анонимен

преди 11 години

Като гледам синдикатите с тази МРЗ започвам и аз да си мечтая за нова конституция в която Преалбюлът да бъде:Минималната работна заплата да бъде обявена извън закона за целия срок на съществуване на държавата.Останалата част остава непроменена.Крайно време е тази МРЗ да бъде разобличена с истинската си същност и да бъде преименувана в: -База за погром на икономиката-Форма на скрито преразпределение-База за рекет и изнудванеТези хора НЕ могат да разберат, че МРЗ не движи нищо освен рекета

70

Анонимен

преди 11 години

Бизнеса зависи отпортфейла на народа.От вътрешнотопотребление. Някоище кажат тогава даизнасяме. Но за да изнасяш първо трябвада направиш мускулина вътрешния пазар.Да станеш достатъчноголям за да растеш и вчужбина. Но когато нямаш пазар вродината си щеостанеш малък инеразвит. А от вън щеси внасят излишъка отнепродаденото. Пък защо ние да не гоправим да изнасямеизлишъка си зачужбина. Но само акоима нарастване навъпрешното потребление. Ще имаинфлация но тя щеидва със закъснениетака че БВП реално щерасте. Сега имамедефлация спрямо развитите икономи

69

Анонимен

преди 11 години

opravete si minimalnata, zashtoto vsichki rabotqt okolo neq

fallback