Снимка: Bulphoto

Правителството предлага нов механизъм, по който да се определя минималната работна заплата, съобщи bTV.

Предвижда се размерът ѝ да е от 35 до 55 на сто от средната работна заплата за страната, както и да зависи от границата на бедност и от инфлацията. Точният ѝ размер се предлага да се определя всяка година в срок до 30 ноември, като се планира да се индексира задължително при инфлация от 10 на сто.

Предложението ще се разглежда в понеделник в комисия по доходите към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От КНСБ приветстваха идеята, но препоръчаха да се даде възможност на социалните партньори да договарят сами размера й съгласно общоприетия механизъм за определянето ѝ. Такава е практиката в Белгия и тя е доказала своите предимства, дори и в условията на продължителна рецесия, подчертават от синдикалната организация.

Синдикатът настоява да се предвиди и вариант, при който работодателските организации и синдикалните централи (или и двете страни заедно) да могат да инициират актуализиране на минималната заплата, а не това да става единствено по съвместно предложение на министъра на труда и социалната политика и министъра на финансите.

Организацията иска също така да се изясни кои ще бъдат критериите, които ще имат корекционен характер при определянето на минималното възнаграждение, и какво ще бъде тяхното влияние. Предполага се, че това могат да бъдат производителността на труда и състоянието на икономиката.

Синдикатът препоръчва също така при определянето на минималната заплата да се ползва средната заплата за последното тримесечие, за което има обявени данни от националната статистика, както и долната й граница да е 40, а не 35 на сто от нея. „От 20-те страни в Европейския съюз, които имат законово установена минимална работна заплата, в 11 тя е на равнище над 40% спрямо средната“, посочват от КНСБ.

Още икономически новини от страната четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase