Атанасова разпореди проверка заради малкия Ники. Снимка: архив, БТА

Изпълнителна агенция „Медицински одит” започва проверка в УМБАЛ „Света Анна” - гр. София във връзка с лечението на 10-годишния Николай Марков от гр. Добрич, на който Фондът за лечение на деца му отказа операция в чужбина.

В лечебното заведение са му направени две операции за отстраняване на тумор в мозъка, който е открит през април миналата година. Извършени са му и 33 курса по лъчетерапия, но по мнението на родителите промяна в туморното образование няма и детето трябва да бъде оперирано трети път.

След съвет от лекарите семейството на малкия Ники решава да заведе детето в Турция. Неврохирург в клиника в Истанбул им дава надежда за успешно отстраняване на тумора, което обаче ще им коства 30 000 долара.

Тогава майката подава документи във Фонда за лечение на деца в чужбина. Следва отказ, защото по мнението на специалистите операцията може да бъде извършена и у нас.

Предмет на започващата проверка на Агенция „Медицинския одит” е изясняване на всички обстоятелства по проведеното в болницата „Света Анна“ лечение.

Въз основа на проверка на цялата медицинска документация проверяващите ще излязат със становище до каква степен лечението отговаря на медицинския стандарт и правилата за лечение, уточняват от здравното ведомство.

Заповедта за проверката е подписана от здравния министър Десислава Атанасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase