Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Тенденцията да не се обявява реалното заплащане продължава да е широко разпространена и да има силно негативно въздействие върху осигурителната система, сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията на скритата икономика в България.

Практиката на наемане на работници без трудов договор се запазва, отбелязвайки минимален спад от 2010 година до 2012 година, докато случаите на наемане по договор със скрити клаузи – плащане на ръка, намаляват от 2009 година насам. Делът на работещите без трудов договор на основна работа за миналата година е 3%, или най-ниският за последните 10 години, като през 2003 г. той е бил 6%.

В сферата на социалното осигуряване периодът 2011 - 2012 г. е белязан от две основни бюджетни мерки: увеличение на пенсионните осигуровки с 1,8 процентни пункта и увеличение на минималните прагове за социално осигуряване. Ефектът от тях е спорен.

Делът на заетите на минималния осигурителен праг, но всъщност получаващи по-високо възнаграждение, е намалял от 10,3 % на 9 %. Делът на заетите лица, осигурявани на минималния осигурителен праг и чиято заплата съответства на декларираното, се е увеличил от 5,9 % през 2010 г. на 7 % през 2012 г., сочейки за продължаваща стагнация на трудовия пазар.

Делът заети, които са признали, че са осигурявани на сумата, посочена в договора им, но получават по-високо възнаграждение, се е увеличил от 8,4 % през 2010 г. до 13 % през 2012 г.

Общата стойност на необявените и неплатени осигуровки надвишава 400 милиона лева.

Слабо реформираните регулаторни органи остават сред основните пречки пред ограничаването на скритата икономика в страната. Стремежът към мащабен контрол и публично докладване на успехи доминира, за сметка на подобряване на предоставяните обществени услуги, посочват специалистите от центъра.

През 2011 - 2012 г. скритата икономика у нас сред бизнеса и населението е намаляла. За този период България е една от 24-те страни, подобрили конкурентоспособността си. Въпреки това страната ни е все още една от най-малко конкурентоспособните икономики от общо 59-те изследвани в Годишника на световната конкурентоспособност на швейцарския Институт за развитието на управлението.

Основни фактори, на които се основава конкурентоспособността у нас, са фискалната стабилност и ниските разходи за труд и производство.

Според Центъра за изследване на демокрацията методът на „моркова“ продължава да бъде по-ефективен от този на „тоягата“ в борбата със скритата икономика в дългосрочен план.

Основните препоръки на анализаторите от Центъра за изследване на демокрацията са да се въведат общи показатели за ефективност и производителност на регулаторните органи и борба с корупцията чрез въвеждане на електронни услуги. Сред предложените мерки са още ускореното връщане на ДДС и намаляване на проверките за изрядните компании, бърза административна реформа за ускоряване плащанията по европейските програми, подобряване на правната рамка за уреждане на закъснели плащания, подобряване работата на административните съдилища и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

Анонимен

преди 11 години

Напротив,увелачава се делът на хората,които работят без тр. договори.Ако преди, назначаваха на нереална осигуровка,днес такава често няма.Много БГ работодатели са в сивия сектор.Как е възможно обслужващ персонал които раб. с храна,да работят без осигуровки и без необходимите здр. проверки.Защо не го криминализираха?Като влезнат показно в затвора,да видим как ще има и договори и осигуровки и ще отчетем увеличаване на заетостта и на събираемостта.Но очевидно,за шепа хора с власт, това е неизгодно.

100

Бастун

преди 11 години

.............и защо да плащам данъци ???........ония търтей от правителството да се правят на баровци на мой гръб .........аааа не мерси !!!

99

аз

преди 11 години

До димитър..Защото така няма да могат да крадат. От общия кюп обаче се граби с пълни шепи. Аз съм твърдо ЗА, само дето не виждам как и кога това ще стане. А по този начин съм сигурна, че всеки ще извади на светло доходите си, защото ще има стимул да внася повече.

fallback