Преслава и Борис Дали Снимка: архив, Булфото

Надигналата се вълна на очерняне на най-слушаната музика у нас и на „Пайнер“ се дължи на комплексите на българина. Тази теза застъпва в отворено писмо до медиите собственикът на „Пайнер“ инж. Митко Димитров, след като вчера стана ясно, че компанията се отказва от близо 2 млн. лева европари, спечели с проект по програма „Конкурентоспособност“.

„Разбирам, че поругаването на най-слушаната музика в България е добър начин за много хора да предизвикат интерес към себе си, но какво общо има това с нашия проект“, пита се Димитров. 

„Защо една индустрия бива заклеймявана, когато е печеливша? Какво е бъдещето на една страна, в която на предприемаческия дух и бизнес нюх се гледа в най-добрия случай със съмнение и винаги се търси “далаверата”, продължава той. 

„За мое голямо съжаление не мога да определя надигналата се вълна на очерняне по друг начин освен като тъжна индикация за дълбоки и трудно преодолими комплекси в нашето общество - от комплекса срещу богатството, което “по дефиниция” се приема като порок и му се приписва нечестен произход, през комплекса, че културата в България не заема достойно място в дневния ред на обществото, за което са “виновни” феномени като попфолка“, отбелязва инж. Димитров. 

Още по темата
Той посочва още, че темата за проекта на „Пайнер“ тенденциозно е пренесена в друга плоскост.  „Пренебрегна се фактът, че и по трите телевизионни канала се излъчва само българска музика. Единият от тях - "Планета Фолк", е създаден изключително и само за популяризиране на традиционния български фолклор, богатото културно наследство и красотата на България. В другите два канала това се прави наред с българска музика от всички жанрове, включително и най-комерсиалния – попфолка“, разяснява той.

Собственикът на „Пайнер“ подчертава, че официалната проверка на проекта е завършила и нередности не са констатирани. 

„Изместването на фокуса доведе и до неправомерно политизиране на темата, подминавайки факта, че конкретни забележки по подготвения проект и вписването му във всички критерии за оценка, не са отправени от нито една от отговорните институции“, пише той.

Димитров подчертава, че фирмата се отказва от еврофинансирането, тъй като доставката на техниката ще се забави и „при всички случаи изпадаме в ситуация на НЕконкурентоспособност“. 

Затова от компанията са поискали прекратяване на договора и са заявили желанието си да придобият техникате, необходима за дейноста им в най-скоро време със собствени средства, без да се възползват от финансовата помощ, предоставена от фондовете на ЕС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase