Снимка: БТА

Отличиха „Топлофикация“ и Министерски съвет с антинаграда за нарушаване правото на неприкосновеност на личния живот през 2012 година.

„Отличието“ си от „Топлофикация“ получават за това, че непропорционално и неравномерно са обработвали лични данни на абонатите си. Проверка на Комисията за защита на личните данни е установила, че дружеството не поддържа регистър, който да е съобразен със закона. Освен това от дружеството са изисквали непропорционално голям обем копия от документи.

В категория „Държавна институция, нарушила най-грубо правото на неприкосновеност на личния живот през 2012 година“ "победител" е Министерският съвет.

Причина МС да получи статуетката е бездействието по внасяне на промени в регламентацията по използване на СРС и достъп до трафични данни, което гарантира по-висока степен на защита на личната сфера на гражданите.

В тази категория номинирани са били още СДВР, общините, създали регламент за издаване на безплатни детски карти за градския транспорт, Столичен общински съвет, Комисия за защита на потребителите, министър Дянков, прокуратурата на България и Софийският градски съд.

В категорията за частна компания, в която беше отличена „Топлофикация“, номинирани са били още онлайн магазин за шпионско оборудване, EVN и колекторски фирми.

Антинаградите се раздават от програма "Достъп до информация“ и „Интернет общество“, а името им е "Голямият брат". Статуетката представлява настъпана от ботуш човешка глава.

А на печелившите, както се казва, честито!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase