Джонатан Алън. Снимка: архив, Булфото

Не се страхуваме от възможността българите да идват във Великобритания, за да работят след края на 2013 година, когато изтича срокът за забраната, заяви британският посланик Джонатан Алън пред БНТ.

Според него след отпадането й ситуацията няма да се промени съществено в сравнение с настоящия момент и няма да има вълна от желаещи да отидат на Острова. Посланикът призна, че има политици в страната му, които изразяват такива притеснения. Джонатан Алън посъветва желаещите да работят в страната му, да научат английски език, защото така ще имат успех.  Самият посланик говори много добре български език.

Според него България е отбелязала напредък по отношение на реформата в съдебната система и в разкриването на организираната престъпност.

"Мисля, че сега има много напредък в България в области като организираната престъпност, съдебната система, но има още работа. Българските власти трябва да правят това, което е добре за България, а не само защото Брюксел го изисква", посочи той.

Още по темата

Посланикът изрази увереност, че депутатите в парламента скоро ще номинират кандидат за конституционен съдия. Според него фактът, че не бяха избрани спорните две кандидатури на Венета Марковска и Галя Гугушева е показал, че „България е силна и сериозна държава срещу корупцията, срещу конфликта на интереси". Джонатан Алън не вижда проблем в това да се изчака малко, за да се избере най-добрият кандидат за член на Конституционния съд.

Посланикът на Великобритания отказа да коментира референдума за ядрената енергетиката у нас, защото дипломатите никога не коментират избори и референдуми.

Той изрази надежда партиите да постигнат съгласие за Изборния кодекс и хората да се фокусират върху политиките и идеите, а не върху „базата на изборите“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase