Емоциите понякога са променливи като времето. Снимка: архив, Булфото
fallback

Зачестяват ли емоционалните проблеми на българите? Напоследък се питаме все по-често и по различни нерадостни, дори трагични поводи. Преди да се стигне до точка, от която няма връщане назад, има изход и възможност да си помогнем сами. Обаче знаем ли как и признаваме ли, че нещо не е наред в личното ни (душевно) пространство?

В последните години психологическите проблеми на българите са се повишили вследствие на натрупване на стрес, каза пред Dnes.bg Георги Антонов, клиничен психолог, психотерапевт.

Според наблюденията му напоследък са зачестили паническите кризи и депресивните състояния и това е най-вече свързано със стреса.

Според Боряна Чалъкова, психотерапевт и треньор по психодрама и позитивна психотерапия, проблемите не са по-различни през последните години, отколкото преди 15 например. Наблюдава се обаче задълбочаване и преживяване на повече емоционални кризи.

Като фактор условията за живот не са за подценяване. Естествено е, че в състояние на криза - икономическа или социална, има повече предпоставки за емоционален дисбаланс, каза тя.

По думите й осъзнаването на психотерапията е свързано с по-високо ниво на човека и в образователен, и в социален аспект. Срещите се посещават от хора, които имат достатъчно съзнание за това, че психотерапията е път, в който могат да придобият умения да разрешават емоционалните си кризи.

Измеренията на професията

Георги Антонов практикува в София и смята, че столичани са по-отворени към това да потърсят помощ от специалист, ако имат емоционален проблем, отколкото хората в останалата част от страната.

„При семейни конфликти нежната половинка обикновено подема инициатива за това, а после опитва да привлече и партньора“, даде пример той. Често поставян проблем от двойките, свързан пак с несигурността, е семейното планиране - дали да имат дете сега или по-късно.

Все още професията се бори за място в обществото, посочи Боряна Чалъкова, която практикува във Варна. Според нея след като се изгради ясен образ на психотерапевта и на психотерапията като професия у нас, и обществото ще започне да възприема тази дейност по-адекватно. Това вече се случва, но от малка част от хората.

„Имаме професионална общност, която се свързва и с институциите, за да може тази професия да се легализира. Първо говорим за легализиране, а популяризирането върви паралелно с него. На този етап по-същественото е да бъде легална професия, включена  в закон, който да обяснява точно какво представлява професията психотерапевт. Не всеки психиатър е психотерапевт, не всеки психолог е психотерапевт, това изисква дългогодишно обучение в някаква психотерапевтична парадигма и метод“, обясни тя.

Личните лекари имат съществена роля, защото често хората в някаква криза се обръщат към тях.

Има такива джипита, които дават медикамент, вместо да изпратят пациента си на специалист, което не е добре, посочи Георги Антонов.

Трудно е да признаем, че имаме проблем

В обществото има и криворазбиране, че при наличие на емоционален проблем, сме психично болни, каза още той.

По думите му битува и друго схващане, особено при мъжете – че ако се обърнат към психотерапевт, означава, че са несправящи се, психотерапевтът ще ги научи да се справят и това е свързано със срам. Всъщност реално не е така - хората посещават психотерапевт и без да имат психически проблеми - да проверят някои свои решения, които са важни, да работят върху собственото си личностно израстване.

Не обръщаме внимание на вътрешния си свят, по-скоро гледаме как сме физически. Като че ли вътрешният свят е оставен на заден план, а той е изключително важен. Трудно е да признаем, че имаме емоционален проблем, защото това е малко плашещо, неясно, не е като човек да си пореже пръста и да знае, че трябва да се превърже. Нещата, свързани с вътрешния свят, винаги са по-плашещи, по-неясни, каза Антонов.

Толкова различни ли са проблемите ни?

Боряна Чалъкова е специализирала в психосоматична клиника в Германия. В клинична среда параметрите се различават от тези в свободната психотерапевтична частна практика, но наблюдавайки пациентите в Германия и у нас, тя открива количествени, а не качествени разлики.

„Като плюс за психиката на българина мога да кажа, че ние можем да бъдем по-устойчиви и по-балансирани емоционално от много познати нации. Българинът има способността да се включва към ежедневни неща, да ангажира съзнанието си с неща, свързани с реалността. Българската психика има доста здрави корени. Тези корени са попарени, много често са посипани с отрова, но знаете как когато премине пожар през гора, след това полека започват да покълват новите растения“, каза тя.

Според нея в това има оптимизъм, който не виждаме по простата причина, че сме устроени така - първо да отречем и след това да признаем. Другото, което вреди на психиката на българина, е като че ли по-ниското самочувствие, което носим, без основание за това, но този въпрос е вече социален, а не психотерапевтичен, допълни Чалъкова.

Често поставяни от българите проблеми са тези между родители и деца, за партньорски взаимоотношения, разрешаване на фамилни кризи, личностни изживявания като депресивни преживявания, страхови разстройства, панически разстройства.

Има ли бързи техники за справяне?

При всички случаи най-добре е да се обърнем към специалист, защото външно конфликтите могат да изглеждат по един начин, но техният корен при отделните личности е различен.

Една от най-добрите техники срещу стреса е собственото личностно израстване по отношение на вземане на решение. Тогава стресът ни съпътства, но ние имаме усещането, че го контролираме, каза Георги Антонов.

Много индивидуално е какво може да помогне за преодоляването на емоционален проблем, но ако хората намерят нещо, което им носи наслада, това е идеално „лекарство“ срещу стрес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

НИКАКВА переспектива

преди 11 години

Хората имат серизони проблеми създадени от вече 25 годишният безумен преход към либерална държава! Държава без ангажимент към хората, а създадена в полза и услуга на егоизма, монополизма, експлоатацията, корупцията и т.н. Хората са притискани и изнудвани за всичко и не виждат НИКАКВА переспектива за себе си и семействата си!

26

"ЕКСПЕРТИ"

преди 11 години

Гладни сме!

25

.

преди 11 години

нАучната общественост наясно ли е вече с четенето на мисли?:)

fallback