Снимка: БТА

Днес тръгва първото дело за несъстоятелност на ВМЗ-Сопот. В Пловдивския окръжен съд е образувано търговско дело по молба, подадена от "Механичен завод - Девин" АД, съобщиха от пресслужбата на Съдебна палата-Пловдив.
То ще започне в ранния следобед и ще се разглежда при закрити врата.

Днешното дело е първото заведено срещу оръжейния завод. Миналата седмица стана ясно, че дружеството има задължения на стойност над 100 млн. лв. към частни контрагенти, голяма част от които вече са завели дела за несъстоятелност на предприятието.

„ВМЗ има толкова много задължения, че всеки момент може да бъде обявено в несъстоятелност. Голяма част от компаниите, на които ВМЗ дължи суми искат обявяването му в несъстоятелност". Това коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев миналата седмица, малко след като процедурата по приватизация на завода се провали.

Тогава икономическият министър обясни, че има реална възможност предприятието наистина да бъде обявено в несъстоятелност, но това би бил най-лошият вариант за ВМЗ, който държавата ще се опита да избегне.

В тази връзка миналата седмица изпълнителният директор на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов обясни, че ако дадено дружество е в процес на приватизация, неговото обявяване в несъстоятелност може да бъде отложено. Той посочи, че ако процедура за продажба на предприятието бъде стартирана възможно най-скоро няма да се стигне до подобен негативен изход на ситуацията.

Очаква се тази вечер да стане ясно кои съпътстващи звена във ВМЗ ще преустановят работа и какво ще се случи с работниците в тях. Закриването на губещите производства е част от оздравителната програма на предприятието, която ръководството трябва да представи на синдикатите.

Според икономическия анализ на ръковoдството на ВМЗ е необходимо да се съкратят 900 души. Същевременно представители на синдикатите обявиха, че броят на съкратените не трябва да бъде повече от 500.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase