Снимка: архив Булфото
fallback

Петдесет и пет на сто от хората с увреждания в България са на границата на бедността и социалното изключване, сочи сравнителен анализ на социалния статус на хората с увреждания в страните от ЕС на Центъра за европейска и социална икономическа политика.

Анализът е направен по данни на Евростат и други официални източници на държавите-членки.

Половината от хората с увреждания у нас не са ангажирани в икономическия процес на страната и социалните помощи се оказват недостатъчни да покрият техните минимални материални потребности. България е на първо място в Европа по бедност и социално изключване на хората с увреждания - 47 на сто при средно 11 на сто от останалите европейци.

Процентът на заетите хора с увреждания в Европа е 45 на сто, а у нас - 33 процента, с което ни нарежда на предпоследно място в ЕС.

България държи първенство и по процент на преждевременно отказалите се да учат хора с увреждания - 45 процента, при среден процент за ЕС - 22 на сто. Данните сочат, че 18 на сто от младите хора без увреждания у нас преждевременно се отказват от средното си образование.

Положението е изключително тревожно, рискуваме да се превърнем в нация на крайно невежи, коментира Капка Панайотова от Центъра за независим живот.

Тя заяви, че децата с увреждания, настанени в институции, са извън образователната система в България и не ходят на училище, а деинституционализацията всъщност е реинституционализация.

Социалният статус на хората с увреждания у нас е на дъното, даже и под дъното, още сме в процес на вкарване в бедност и социално изключване, а не на "социално включване", посочи Панайотова, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Една от тях

преди 11 години

В коментарите ви се съдържа отговора на въпроса -Защо България никога няма да бъде другаде ,освен на дъното.Българинът не знае какво означава "толерантност","милосърдие","интеграция".Мислите си че сте голямата работа ,но знаете ли колко много хора годишно преминават в нашите редици?Мислите си че ние не заслужаваме дари да живеем,но повечето от нас са дори по-можещи и знаещи от вас.Повечето от вас когато станат като нас,дори не издържат и се самоубиват.

14

Анонимен

преди 11 години

Майка ми беше прикована на легло 6 години. Който не е минавал през такова изпитание няма представа: един човек с нуждите на всички живи хора не може да се обслужва сам. Веднага животът му и този на близките му се променя из корен. Разходите се качват, доходите спадат. За страданията да не говорим. Денонощно бях на ръба на силите си. Ние не сме дорасли да съчувстваме и помагаме. Да посетиш инвалид, да донесеш 2 банана, да кажеш добра дума, да отидеш до аптеката, дори само това правим ли?

13

Анонимен

преди 11 години

Олита....демокрация не значи незачитане на ближния и пълна липса на внимание към хората с проблеми... Много сте зле. Тотално невероятно брутално зле. Обаче както се отнасяте към другите, така и другите ще се отнасят към вас. Да не рИветИ

fallback