Снимка: Архив Булфото
fallback

bTV дължат над 2,5 милиона лева за авторски права на Музикаутор, "Булсатком" и другите кабелни и сателитни оператори отказват да плащат, заявяват в съобщение до медиите от сдружението за колективно управление на авторски права.

"bTV Медиа Груп" и "Булсатком" продължават да спорят за авторско съдържание, което и двете страни нямат право да ползват. Това е един от най-емблематичните примери за нарушение на Закона за авторското право и сродните му права. Според експертите по авторско право казусът между "bTV Медиа Груп" и "Булсатком" е „избирателно” позоваване на закона, твърдят от сдружението.

Според Музикаутор и двете страни в спора ползват, както намерят за добре, съдържание като музика и филми - едните, като не плащали договорените и дължими суми, а другата -  без изобщо да имат договор.

Позицията на Музикаутор е, че е редно, преди да се разберат помежду си, двете фирми да са уредили отношенията си с тези, които притежават изключителните права за това съдържание. Иначе сме свидетели на странната ситуация -  поводът за спора да е нещо, което те нямат право да излъчват и препредават.

bTV имали дългове от над 2,5 милиона лева към Музикаутор за авторски права за музика в излъчваните от телевизията филми и продукции. От 2 години от медията не са се сещали да си плащат, въпреки че имат действащ договор.

От Музикаутор смятат за парадоксално това, че bTV е направила кампания за защита на авторското право, след като те са единствената ефирна телевизия, която не си плаща.

“Ние трябва да защитим правата на членовете си както в лицето на българските автори на музика, текст и аранжимент, така и на всички чуждестранни носители на авторски права, представлявани от Музикаутор на територията на България, и затова използваме и ще използваме всички законови средства, включително търсене на правата и дължимите суми по съдебен ред”, категоричен е Ясен Козев, председател на управителния съвет на Музикаутор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

новак

преди 11 години

БТВ трябва да плащат на потребителите ако се излъжат да им гледат пълнежа... по жалка телевиязия от тях в бг няма

54

gho

преди 11 години

помощ!хвана ме констипация откакто не мога да видя Викторчо ("ум белия делфин") сутрин..

53

Анонимен

преди 11 години

а тия пък какви са , и те искат пари за права , а после ще се окаже , че не притежават и те правата.

fallback