Снимка: архив, Булфото
fallback

Трима алпинисти са пострадали днес от голяма лавина в района на Седемте рилски езера.

Голяма лавина се свлича над Седемте рилски езера и повлича трима алпинисти. Веднага екипи от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК реагираха, съобщи пред "Фокус" председателят на Българския червен кръст Христо Григоров.

В акцията е участвал хеликоптерът, който е предоставен на спасителната служба. Поискана е помощ от авиобазата в Крумово, откъдето е излетял друг хеликоптер и алпинистите са били изведени бързо от лавината.

Към 17.30 часа пострадалите са предадени на екипи на Спешна помощ. 

Според БНТ, единият от тях е в тежко състояние, другият е с мозъчно сътресение. И тримата са с хипотермия.

Тримата приятели - алпинисти тръгват тази сутрин от старата хижа Седемте рилски езера за поредната си тренировка. Изкачили са се до езерото Близнака и са започнали катерене по труден ледено-скален маршрут около 400 метра към езерото Сълзата.

Почти на самия финал групата е пометена от снежна маса, разказват очевидци. Алпинистите буквално са прелетели около стотина метра, но за щастие падат в дълбок сняг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 11 години

Това си е традиция в този сайт - пишат група хора с тенденциозно антибългарска насоченост.

26

Стар планинар

преди 11 години

Хвала на момчетата от ПСС! Хвала и на пилотите - истински професионалисти! Дано пострадалите се оправят по-бързо! Алпинизмът е велик спорт, ама не е за всяко мекотело. А тук пишуват разни непълноценни, които се изживяват като данакоплатци и споменават за "техните пари". Срам ме е, че са всред нас. Съдейки по часа на написаните гадости, явно не са се изгърбили от труд! Сега повечето нормални хора работят!

25

Пълни

преди 11 години

скотове сте станали голяма част от вас... като чета коментарите, явно освен за ракия и че*ия на чалга клип, някой от вас нямат място за друго в главата. Хвала вам!

fallback