Веселин Караджов взе златен медал в Талин. Снимка: архив Булфото
fallback

Българските ученици Йордан Йорданов и Катерина Найденова спечелиха два бронзови медала от Втората световна олимпиада по физика, която се състоя в Джакарта, Индонезия, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието, младежта и науката.

Световната олимпиада по физика е ново състезание, до което се допускат само златните и сребърните медалисти от предходната Международна олимпиада по физика, както и ограничен брой участници, преминали успешно предварителен онлайн подбор, посочват от МОМН.

В олимпиадата в Джакарта са участвали 72-ма ученици и студенти-първокурсници, Йордан Йорданов е заел 21-то място в общото класиране, а Катерина Найденова - 25-о място. Те са ученици от Природо-математическата гимназия в Казанлък.

Другите двама български участници са били Веселин Караджов - златен медалист от Международната олимпиада по физика, който сега е студент в Кеймбридж, и Иван Порязов - също ученик в Природо-математическата гимназия в Казанлък.

Златен медал спечели доц. д-р Виктор Иванов - преподавател във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", който е един от петимата победители на предварителния открит международен конкурс за съставяне на задачи за състезанието, съобщават от МОМН. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 11 години

29 suglasna sum. Vse pak ne pishe za pornoto na Galena ili supola na Divna...

30

Lili

преди 11 години

БРАВО!!!! Нека тези деца и онези, които не знаем за техните постижения да ни накарат да сме ГОРДИ БЪЛГАРИ! Все така напред и нагоре. Щастлива съм с такива прекрасни и умни деца.

29

Анонимен

преди 11 години

Щастлива съм когато чета за умните деца на Родината ни.желая Ви много успехи и се гордейте ,че сте българи,където и да сте.Не го забравяйте,никога!!!!!!

fallback