Йордан Йовчев. Снимка: архив Булфото
fallback

Йордан Йовчев да бъде награден с орден “Стара планина“ - първа степен, предлага Министерският съвет на президента Росен Плевнелиев. Кабинетът посочва изключително големите заслуги на спортиста към страната ни в областта на физическото възпитание и спорта.

През своята състезателна кариера Йордан Йовчев има завоювани редица отличия. Най-значими от тях са единият сребърен и трите бронзови медала от Олимпийски игри; 4-те златни, 5-те сребърни и 4-те бронзови медала от световни първенства; златният, 7-те сребърни и бронзовият медал от европейски първенства.

Носител е също така на два златни, четири сребърни и два бронзови медала от финали на Световни купи и на два сребърни и два бронзови от европейски купи. Йордан Йовчев е определен от спортните специалисти за най-успешния български гимнастик, участвал шест пъти на Олимпийски игри.

От 2008 г. е председател на Българската федерация по гимнастика. Заемал е четири пъти първо място в класацията „Спортист на годината“. Избран е за „Спортист на Балканите“ през 2001 г. и 2003 г.

Правителството предлага на президента да награди с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, фронтмена група “Сигнал“ Йордан Караджов за особено значимите му заслуги в областта на културата.

Миналата седмица в свое интервю за “24 часа“ Караджов каза остри думи по адрес не президента Плевнелиев и го обвини, че го е лишил от орден. Музикантът разказа, че културният министър Вежди Рашидов направил предложението, но президентството го отхвърлило.

Дали сме съгласие за стартиране на процедурата още през март м.г., но с препоръката орденът да е “втора степен”, а не най-високата - с “огърлие”, както предлага Рашидов, обясниха от прессекретариата на държавния глава. Президентът ще подпише указа, когато при него дойде предложението на правителството, казаха още оттам. Очаква се това да стане до края на януари, се казва още в изявлението на прессекретариата.

Днес правителството все пак предлага вокалът на "Сигнал" да получи по-високото отличие.

Йордан Караджов е роден на 20 януари 1952 г. Между 1969-1971 г. е член на група "Кенари", след което се включва в "Златни струни". Група "Сигнал" е създадена през юни 1978 г., а Йордан Караджов е неин лидер от формирането й.

Караджов е носител на множество награди от наши и международни фестивали, сред които първа награда за изпълнение на Дрезденския шлагер-фестивал (1980 г.), две трети награди от "Златния Орфей" (1979 и 1992 г.) и много други.

В продължение на 32 години на сцената Йордан Караджов има 14 албума и участия в около пет хиляди концерта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

mdaaaaaa

преди 11 години

Достойният човек си проличава и в това как е възпитал децата си. Какъв пример за обществото ни са тези на Данчо Караджов?

29

mdaaaaaa

преди 11 години

Достойният човек си проличава и в това как е възпитал децата си. Какъв пример за обществото ни са тези на Данчо Караджов?

28

Винету

преди 11 години

Орден "Кирил и Методи" се дава за научни постижения и много големи постижения в областта на културата. Носители на този орден са напр. проф.Биолчев, проф.Илчев, утвърдени учени от БАН и културтрегери. Даването на най-високата "културна" награда на певец е все едно удостояването на световно известния футболист, пак повтарям, футболист, а не учен, Хр.Стоичков със званието "доктор хонорис кауза" от пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Като толкова Веждито се напъва да го награди с орден, защо не го е предложил за "Стара планина" - с него Г.Първанов награждаваше *** и Пульо, ако не се лъжа и Т.Батков, и Гр.Ганчев, че и А.Доган щеше да награди. Представяте ли си: академици и учени с европейска и световна известност кавалери на този орден и наш Данчо до тях?! Мисля, че кабинетът Борисов с тази награда много се оля.Просто толкова им е акъла и културата на хората от кабинета...На това му се казва простотия и магарешки инат, облечени във власт. Както е тръгнало, скоро можем да очакваме всеки, прочел книгата Винету, да бъде награден с орден Кирил и Методи без огърлие за положени усилия в детските години по ограмотяване Приятен ден!

fallback