Снимка: ЕК

Търговският спор за излъчване на телевизионен сигнал накърнява интереса на гражданите, особено във времето на информационно-разяснителната кампания за провеждането на националния референдум. Това коментира за БТА Мехти Меликов, изпълнителен директор на Асоциацията на българските радио- и
телевизионни оператори /АБРО/.

От декември 2012 г. "bTV Медиа Груп" и "Булсатком" не могат да се споразумеят по условията за нов договор и това доведе до спиране на каналите на медията до абонатите на сателитния оператор от новата година.

Мехти Меликов каза, че в много индустрии търговски спор между контрагенти може да остави потребителите без определен продукт или услуга. Продуктът на медиите обаче е информацията, добави той. По думите на Мехти Меликов правото да се търси и получава информация е в основата на информирания избор на гражданите, т.е. е елемент на демокрацията.

Според него в този случай търговският спор е съществен проблем на гражданското общество и единственото, което можем да направим, е да създадем нетърпимост към всяка форма на ограничаване на правото на информация и на медийния плурализъм.

Още по темата
 Меликов заяви, че АБРО не може и не следва да участва в търговските взаимоотношения на независими предприятия.Като представителна организация на радио- и телевизионните оператори в България ние се интересуваме от медийната среда, а тя се характеризира с дълбоко навлизане на кабелните и
сателитните платформи за пренос на сигнал (80 процента от домакинствата приемат телевизия чрез пакетите на платформените оператори), отбеляза той.

В тези условия достъпът на телевизиите до тяхната аудитория е опосредстван от технологични платформи, което означава, че между онзи, който иска да каже нещо и другия,който иска да го чуе, има предприятия, от които зависи осъществяването на тази комуникация, заяви Мехти Меликов.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase