Снимка: архив, Булфото

Кражбите определят структурата на престъпленията. Това обясни пред БТА директорът на областната дирекция на МВР - Пловдив старши комисар Тодор Чонов. Той коментира ситуацията в района, като уточни, че всички убийства, станали на територията на областта са разкрити и всички са от битов характер.

Битовата престъпност най-много тормози хората.  Пловдив приключи 2012 г. с регистрирани около 9 000 престъпления, 70 на сто от които са кражби - от автомобили, от домове, от селски къщи и вили, от имоти, които хората по-рядко посещават, сподели още Чонов. Освен от домове има и сериозно посегателство над домашни животни, особено в Карловско и Първомайско, уточни той. Освен превенцията в работата на полицията много помага видеонаблюдението по улиците в някои райони на Пловдив, където престъпления са намалели с около 50 на сто, заяви старши комисар Тодор Чонов.

Проблемът с наркотиците трудно може да се ограничи до минимум, но почти всеки ден има задържани дилъри на ниско ниво, заяви директорът на ОД на МВР-Пловдив. Според него наблюдава се изместване на базите за зареждане към София и около нея. В момента в Пловдив наркотици се разпространяват най-вече в нощните заведения, посочи специалистът. Той отбеляза, че полицията е успяла да разбие първия магазин за дизайнерска дрога. За съжаление обаче точно тя навлиза твърдо на нашия пазар и младите хора се изкушават да я употребяват, каза Чонов.

Положителната тенденция е, че намалява потреблението на хероин, а това е следствие на сериозните ни усилия за предотвратяване на контрабандата и че все по-трудно става на наркотрафикантите да вкарват твърда дрога в страната, заяви шефът на ОД на МВР-Пловдив. Напоследък дилърите на хероин се преориентираха в продажба на цигари без бандерол. Доста сериозно количество цигари бяха заловени през миналата година, но не можем да спрем всеки един, който предлага цигари по улиците с един стек в ръка, коментира старши комисар Тодор Чонов. Доста от сериозните дилъри на цигари вече са с присъди, отбеляза той.

Практиката сочи, че големите количества цигари без бандерол се вкарват от съседните ни държави и най-вече от там, където няма граничен контрол. Цигари бяха задържани във влакови композиции, в леки автомобили, в камиони, но въпреки това през границата продължават да минават сериозни количества, каза старши комисар Тодор Чонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase